Ekonomik istikrarı da hedef alan 15 Temmuz darbe girişiminin yaraları önemli ölçüde sarılmasına rağmen ülkenin hızını kesti. Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin ardından geçen sürede ABD ile ilişkilerde gerilim, küresel salgın gibi yaşanan birçok olaya rağmen ekonomide çarklar dönmeye devam ediyor. Darbe girişiminin ülke ekonomisine dolaylı olarak maliyetinin 350 milyar doları bulduğu öngörülüyor. 2016'nın ilk iki çeyreğinde yüzde 4,8 ve yüzde 4,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, o yılı yüzde 3,2 büyüme oranıyla kapatmıştı.
SALGINA RAĞMEN TIRMANIŞ SÜRDÜ
Darbe girişiminin etkilerini aradan geçen süreçte atlatan Türkiye, 2017’yi yüzde 7,4, 2018'i yüzde 2,8, 2019’u yüzde 0,9, pandemi gölgesindeki 2020'yi ise yüzde 1,8 büyüyerek kapattı. Türkiye, salgının olumsuz etkilerine rağmen geçen yıl büyüme gösteren sayılı ülkelerden olmayı başardı. Temmuz 2016’da ülkenin ihracatı aylık bazda yüzde 26, yıllık bazda yüzde 21 gerilemişti.
İHRACATTA PEŞ PEŞE REKORLAR
Darbe girişiminin gerçekleştiği 2016 yılı genelinde ise ülke ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 1,2 azalarak 142,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda olan ihracatın, bu yıl 200 milyar doların üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırması bekleniyor. İş dünyası temsilcileri de 15 Temmuz hain darbe girişimin 5’nci yılında Türk milletinden yana tavır alarak, milli birlik ve beraberlik mesajları verdi. Yapılan açıklamalarda 15 Temmuz’un unutulmayacağının altı çizildi.
İŞ DÜNYASINDAN BİRLİK MESAJI
Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği(MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Yapılan hainliği unutmayacağız” derken, İstanbul Ticaret Borsası(İTO) Genel Başkanı Şekib Avdagiç, “15 Temmuz alenen millete yönelik bir darbedir” diye konuştu. Türk İhracatçılar Meclisi(TİM) Genel Başkanı İsmail Gülle, Türk halkının demokrasiden yana olduğunu gösterdiğini vurgularken, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği(ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da, yaşananların tekrar edilmemesi için çalışmaların sürmesi gerektiğini söyledi.
SANAYİCİLER DE DİK DURDU
İstanbul Sanayi Odası(İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise, “Hain girişimlere vatandaşlar gibi sanayiciler de karşı durmuştur” dedi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği(TÜSİAD) Genel Başkanı Simone Kaslowski, “Ülkemizi en yüksek standartlara kavuşturmak toplumumuza karşı en önemli sorumluluğumuzdur” diye konuştu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Milletin iradesi ve demokrasi hiçbir iradeyi tanımıyoruz” dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Başkanı Nail Olpak ise, üretmeye devam ettiklerini dile getirdi. Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Bu millet hainlere daima desini verecektir” ifadesini kullandı.