Türkiye'deki 24 Haziran seçimlerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ak Parti'nin zaferler çıkması uluslararası finans devleri tarafından olumlu olarak karşılandı. Türkiye'de başlayan yeni dönemin ekonomik istikrar anlamına geldiğine dikkat çeken finans şirketleri ve yatırımcıları, makro politikaların yoğunluğunun artmasıyla Türkiye'nin kredi notunda artış yaşanabileceğinin sinyalini verdi. Sabancı Üniversitesi’nin, Akbank’ın kurucu sponsorluğunda hayata geçirdiği, “Sabancı Üniversitesi Center of Excellence in Finance”in uluslararası konferansından konuşan ünlü yatırımcı Mark Mobius, hızlı büyüme sürecindeki Türkiye'nin yeni döneminde Türk Lirası’nın ucuz olduğunu ve bunun yatırımcılar alım için fırsat barındırdığı aktardı.
%5 BÜYÜME BEKLENTİSİ
“Türk Lirası ucuz, alım tavsiye ediyorum” açıklamasında bulunan Mobius, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişen piyasaların 2018 yılında ortalama yüzde 5 büyüme kaydetmesinin beklendiğini de dile getirdi. Mobius, "Çin para biriminin dolara karşı yüzde 15 iskontolu olması yuanı çekici kılıyor. Güney Kore Wonu dolara karşı yüzde 10 iskontolu. Zayıf para birimi her zaman kötü bir şey olmak zorunda değil" ifadelerini kullandı. Mobius ayrıca, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeleri hızlı büyüdükleri için sevdiklerini belirterek, bu ülkelerin genç nüfusu barındırdığını ve demogratif olarak da büyük fırsat sunduğunu sözlerine ekledi.
Not artışı için izlemeye aldı
Seçimin ardından Türkiye için değerlendirme yapan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise, “Türkiye’nin seçim sonrası kredi profilini makro politikalar yönlendirecek” açıklamasında bulundu. Türkiye’nin notunu izlemeye alan kuruluş, “Türkiye’nin seçim sonrası kredi profilini makro politikalar yönlendirecek. Türkiye’nin kredi notu için devam eden gözden geçirmede kurulacak hükümetin politikaları uygulama kapasitesi ve niyetine odaklanılacak” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın başarısına vurgu
JCR’nin açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerdeki başarısının, AK Parti’nin siyasi tabanını daha fazla güçlendirmesinin beklendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Türkiye’de seçimler sonrasında iç politika üzerinde azalan belirsizlik, kredi notu açısından pozitif. Diğer taraftan, JCR olarak, enflasyon oranı ve cari açık gibi süregelen temel makroekonomik istatistiklere ilişkin Eylül 2017 sonundaki Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen dengesizlikleri düzeltmeye yönelik tedbirlerin planlandığı gibi devam etmediğine işaret ediyoruz. JCR, yeni Erdoğan yönetiminin makroekonomik dengesizliklerin düzeltilmesine yönelik yapısal reformlara odaklanıp odaklanmayacağını ve OVP’de belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmayacağını izlemeye devam edecek.”