Fakir kahveci oluyor

Türk sermayeli Alman ev elektroniği markası Fakir, kahvedeki ürün yelpazesini geliştirerek hem profesyonel kahve makineleri hem de kahve evleriyle piyasadaki rolünü güçlendiriyor. Fakir’in sahibi olan Saruhan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Zeki Saruhan, bazı yorgun Alman firmalarıyla yeni bir satın alma için görüştüklerini de açıkladı.

Erdi Yılmaz
Fakir'in kahvecilikteki yeni konseptini barındıran ürünleri geçtiğimiz aylarda Antalya ve İstanbul’daki uluslararası kahvecilik fuarlarında tanıtıldı.

Türk sermayeli Alman elektrikli ev aletleri markası Fakir Hausgeräte, Türk kahve makinesindeki ürün yelpazesini inovatif ürünlerle geliştirmeye hazırlanıyor. Hali hazırda Kaave adıyla ev tipi Türk kahvesi makinesi üreten Fakir, bir yandan otel, restoran ve kafelere özel profesyonel kahve makinesi geliştirirken diğer taraftan kahve evleri açacak. Fakir’in de iştirakleri arasında bulunduğu Saruhan Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Zeki Saruhan, “Kaave adıyla birkaç aya açacağımız kahve evlerinin ilki Halkalı Atakent mahallesinde olacak. İlerleyen süreçte bunu franchise modeline çevireceğiz. Hedefimiz ilk yıl 6-7 adet bu kafelerden açmak, sonraki yıllarda da büyümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

2019, TEKNOLOJİDE ATILIM YILI OLACAK

Saruhan, Kaave markası altında ürün yelpazesini konsept olarak tamamlayacak çekirdekten ve öğütülmüş kahve ürünlerinin de birkaç ay içinde piyasaya gireceğini dile getirdi. Hali hazırda kullanımda olan kahve makinelerinin ikili versiyonunu da geliştirdiklerini aktaran Saruhan, şöyle devam etti: “Bunun yanında otomatik su almalı tekli kahve makinesi de geliştiriyoruz şu anda. Sıcak içecek pazarında kahvenin dominesi artarak sürüyor bu nedenle buradaki yatırımlarımız artacak. 2019, Fakir Hausgeräte Teknoloji Yılı olacak ve elektrikli ev aletlerinde standartları değiştirecek inovatif ürünler çıkaracağız.”

YORGUN ALMAN FİRMALARA TALİP

Bir araya geldiğimiz Ali Zeki Saruhan, Fakir’in ticari performansı yanı sıra markanın geliştirdiği son teknolojiler hakkında bilgi verdi. Küresel rekabet gücünü sürdürmek için Alman malı kimliğini kaybetmemeyi bir kazanç olarak gördüklerini söyleyen Saruhan, sektörleri özelinde geçmişi olan fakat zamanla yorulmuş bazı Alman firmalarını satın almaya dair görüşmeleri bulunduğunu da açıkladı. Fakir’le 35 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Saruhan, Çorlu’da bulunan üretim tesislerinin söz konusu markanın cirosunun yüzde 60-65’ini sağladığını kaydetti. Verilen bilgiye göre, Fakir elektrikli süpürge kategorisinde adet olarak Türkiye pazar liderliğini de elinde bulunduruyor.

ÜNİVERSİTELİLER SANAYİCİYLE BULUŞACAK

Saruhan, Türkiye’deki Ar-Ge projeleri kapsamında ise kuluçka komiteleri oluşturmaya hazırlandıklarını dile getirdi. Bunun için 4 bin metrekarelik bir alan inşa edilirken, projenin bitmesi için iki ayın kaldığı belirtiliyor. Tesisi, Güneşli’de yaptıklarını belirten Saruhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Üniversite gençlerinin yeni fikirlerin ticarete dönüştürülmesi adına faaliyet gösterecek bir merkez haline getireceğiz. Genç mühendislerimiz için ümit kapısı olarak görüyoruz, zaman içerisinde bir teknoloji enstitüsü olmasını hedefliyoruz.”

Havada toz bırakmayacak

EKONOMİ
Modanisa yatırımlarla e-ihracat şampiyonluğunu güçlendirecek