Engellilerin bağımsız bir şekilde yaşamasına ve hayatın her aşamasına tam olarak katılabilmesine olanak sağlamak için özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar artırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için fiziksel ve mimari tedbirler alınıyor.
Engelliler Kanunu çıktı
Tüm engellilere bakım hizmeti
Bakıma muhtaç tüm engelliler bakım hizmeti kapsamına alındı. Evde ya da özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanması sağlandı.
Düzenlemeye uymayana ceza
Umuma açık tüm mekânların ( yol, kaldırım, spor alanları, okul hastane vs.) engellilerin kullanımına uygun olması zorunlu hale getirildi. “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları” ile tedbirlerinin alınıp alınmadığı da takip edilerek denetim yapılıyor. Engellilere yönelik düzenleme yapmayan kuruluşlar doğrudan cezalandırılıyor.
Özel eğitim ve rehabilitasyon ücreti devletten
Özel eğitime muhtaç tüm engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon ücretleri devlet tarafından karşılanmaya başladı. Eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine taşınması için devlet tarafından yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılma hizmeti başlatıldı.
5 yıl erken emeklilik
Bakıma muhtaç çocuğu olan annelere ve kendi adına çalışan engellilere 5 yıl erken emekli olma hakkı getirildi. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereç KDV'den muaf hale geldi.
Evde bakım aylığı da var
Evde bakılan her engelli birey için bakan kişilere (anne, abla, teyze vs) bakım aylığı bağlandı. Engelliler için engelsiz yaşam merkezleri kuruldu. Özel sektörde çalışan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanması sağlandı. Kamuda engelli çalışan sayısının artırılması için de çalışmalar yapılıyor.