Dünya ‘nükleer’ diyor

Muhalefet Akkuyu Nükleer Güç Santraline karşı çıkmayı sürdürse de, küresel çaptaki nükleer enerji yatırımları sürüyor. Dünya Nükleer Derneği raporuna göre; 2020’de beş, bu yıl ise dört yeni santral devreye alındı. Raporda, “Mevcut nükleer filonun işletimi azami düzeye çıkarılmalı. Yeni nükleer inşaatın hızı ve ölçeği de artırılmalıdır” denildi.

Ekonomi Servisi
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu’nun inşaatı hızla ilerlerken, muhalefetin karşı çıkmayı sürdürmesi dikkat çekiyor. Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak ve yılda 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatından kurtaracak Akkuyu karşı çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta İzmir’de düzenlenen Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, iş adamlarına neden Akkuyu nükleer güç santraline karşı çıkmadığını sordu.

GÜNDEM
Akkuyu Nükleer Santrali için 24 öğrenci daha Rusya’da eğitim alacak

YÜKSEK PERFORMANSLA ÜRETİM SÜRÜYOR

Dünya Nükleer Derneği (World Nuclear Association-WNA) tarafından yayımlanan son ‘Dünya Nükleer Enerji Durumu Raporu’na göre; 2020’de pandemiye rağmen dünya genelindeki 441 reaktörün toplam 2553 Terawatt saat (TWh) oldu.

EKONOMİ
Akkuyu NGS'de dördüncü ünitenin inşasına başlandı

GEÇEN YIL 5 YENİ SANTRAL DEVREYE ALINDI

BU YIL İSE 4 SANTRAL AÇILDI

2021 yılında dört yeni reaktör elektrik şebekesine bağlanırken, yedi reaktörün inşaatına başlandı. Bu yıl iki reaktör ise kalıcı olarak kapatıldı. Üçü Çin’de (San’ao 1, Taipingling 2 ve Zhangzhou 2) ve biri Türkiye’de (Akkuyu 2) olmak üzere, toplam 4473 MWe (net) kapasiteli dört yeni reaktörün inşaatına geçen yıl başlandı. Şebekeye bağlanan reaktörlerin inşası için gereken ortalama süre 2019’da 117 ay iken, bu süre 2020 yılında 84 aya düştü.

NÜKLEER TALEP ARTIYOR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/14/02/34/resized_51af4-52698123samabilbaoyleon.jpg

Sayıları ve büyüklükleri artmalı

Dünya Nükleer Derneği Genel Müdürü Sama Bilbao y Len, küçük çaptaki düşüşe rağmen, küresel nükleer enerjinin gösterdiği direnç ve esnekliğin çok olumlu bir hikâye anlattığını ifade etti. Bilbao y Len’in, raporun giriş kısmındaki, “Dünya genelinde nükleer reaktörler, 2020 yılında istikrarlı ve güvenilir şekilde elektrik arzı sağladı. Nükleer üretimin kendini daha fazla ve daha hızlı toparlaması, fosil yakıtların yerini almasına yardımcı olması ve böylece sera gazı emisyonlarındaki keskin bir artışın önüne geçmesi hayati önem taşımaktadır. Mevcut nükleer filonun işletimi azami düzeye çıkarılmalı ve mümkün olduğu müddetçe daha da genişletilmeli, yeni nükleer inşaatın hızı ve ölçeği de artırılmalıdır” dedi.

Hem enerji üretecek hem karbon salınımını düşürecek