Dünya nefes aldı: İstanbul'da tarihi imzalar

Türkiye, aylardır savaşan Rusya ve Ukrayna’yı tahıl koridoru için aynı masada buluşturdu ve dünyanın endişeyle izlediği gıda krizi çözüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde Dolmabahçe’de buluşan Milli Savunma Bakanı Akar, Rus mevkidaşı Şoygu, Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov ve BM Genel Sekreteri Guterres gıda krizini bitiren imzaları attı.

Merkez İstanbul olacak.

Tüm dünyanın beklediği Ukrayna tahılının ihracını sağlayacak koridor için Türkiye’nin gösterdiği olağanüstü çaba sonuç verdi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyayı etkileyen tahıl problemi Türkiye’nin arabuluculuğuyla dün çözüldü. Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde imzalandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/07/23/02/28/resized_d39af-256f974etahilkriziukrayna01.jpg

İKİ ÜLKEYLE DE AYRI İMZA

BİR BAŞKA TARİHİ GÜN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmaya “Medeniyetlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul’a hepiniz hoş geldiniz” diyerek başladı. Erdoğan şunları söyledi: “29 Mart’ta yaptığımız ve müzakere sürecinde önemli bir dönüm noktasını teşkil eden toplantının ardından tekrar bir aradayız. Siz değerli dostlarımızı bir başka tarihi günde İstanbul’da yeniden misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.”

DEVAMLI TEMAS HALİNDE OLDUK

MERKEZ İSTANBUL OLACAK

“Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle Karadeniz’den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Gemilerin çıkışından güvenli bir şekilde intikal eden ve varacağı limana ulaşmasına kadar tüm süreçler üzerinden mutabakat tesis edildi. Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi İstanbul’da kurulacak Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilecektir. Planın başarıyla uygulanmasında uluslararası toplumun desteği de şüphesiz büyük önem taşıyor.”

Operasyonun kalbi İstanbul olacak

Sadece Türkiye’nin başarabileceği bir iş

Tahıl krizini bitiren anlaşmayla ilgili siyasiler de mesaj paylaştı.

-TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Tarihi bir adım. Sadece Türkiye’nin başarabileceği bir işti.

-AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Türkiye’nin diplomatik başarısı. Bu anlaşma Türkiye’nin küresel bir aktör olduğunun resmi.

-AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç: İşte dünya liderliği, işte güçlü Türkiye.

- AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Türkiye’nin küresel ve bölgesel sorunların çözümünde lider konumda olması hepimizi gururlandırıyor.

İmza töreninde konuşan Antonio Guterres, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nın imzalanmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Bugün Karadeniz’de rahatlama işareti ve dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir umut ışığı var” dedi. Söz konusu anlaşmanın imzalanmasında önemli rol oynaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür eden Guterres, “(Tahıl koridoru anlaşması) Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’YE GÜVENİYORUZ

UMUT IŞIĞI PARLIYOR

BM Genel Sekreteri Guterres, “Karadeniz’deki umut ışığı bugün pek çok kişinin ortak çabaları sayesinde parlıyor. Bölge ve tüm dünya için bu zorlu ve çalkantılı zamanlarda, insanların acılarını dindirmek ve barışı sağlamak için bu işaret ışığının yol göstermesine izin verin” ifadelerine yer verdi.

Dönüm noktası

ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ

“Masumların hayatına mal olan bu çatışmaların bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Adil bir barışın kaybedeninin olmayacağı hepimizin malumudur. Bugün Rusya ve Ukrayna tarafıyla İstanbul’da atmakta olduğumuz bu müşterek adımın barışa yönelik umutları canlandıracak yeni bir dönüm noktası olmasını canı gönülden diliyorum. Arazideki gelişmeler ne yönde seyrederse seyretsin savaş nihayetinde müzakere masasında sonlanacaktır. Tesis ettiğimiz bu dostane ve barışçıl atmosferin savaşın sonlandırılmasına yönelik adımlara tahvil edilmesi tüm insanlığın yararınadır. Medeniyet anlayışımızın bize yüklediği sorumluluğun bilinciyle. Hareket etmeyi sürdüreceğiz.”

Bahçeli’den Erdoğan’a tebrik

Fiyat artışlarının önüne geçilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Tüm dünyayı uzun süreli meşgul eden küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bir girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün üzerinde mutabakata varılan metinle Afrika’dan Orta Doğu’ya, Amerika’dan Asya’ya tüm dünyada milyarlarca insanın bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına hep birlikte katkı sağlayacağız. Tarım ve gıda ürünlerinde dünya arz güvenliğinin temini pek çok bakımdan önemlidir.”

BU NOKTAYA BİR ANDA GELMEDİK

Diplomatik liderlik

Tahıl Koridoru anlaşması tüm dünyanın takdirini topladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, anlaşma için “ABD, bu adımı memnuniyetle karşılıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu anlaşmanın yapılmasındaki diplomatik liderliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland da anlaşmayı izleme ve sevkiyat kanalları bakımından çok iyi yapılandırıldığını söyledi.

TÜRKİYE’Yİ TAKDİR EDİYORUZ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/07/23/02/26/resized_4f18d-b9a3e637erdoc49fan.jpg

Bu şeref herkese nasip olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eyüpsultan Meydanı’nda düzenlenen “41 Ayda 41 Eser Toplu Açılış Töreni”nde konuştu. Erdoğan Eyüpsultan Belediyesince tamamlanan, yatırım tutarı 456 milyon lirayı bulan 41 ayrı projenin açılışının yapılacağını ifade etti. Açılışı yapılan eserlerin hem onları ilçeye kazandıranların ismini tarihe altın harflerle yazdıracağını hem de nesiller boyunca dilden dile dolaşacağını, hayır dualarına vesile olacağını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu şehre, bu ülkeye, bu millete eser verene, hizmet edene ne mutlu. Bay Kemal musluk açma töreni yapıyor. Bizler de görüyorsunuz işte, bu tür eserlerle sizlerle beraber oluyoruz. Tabii bu öyle herkese nasip olacak bir paye, bir şeref değildir. Bunun için emek vermek, vakit vermek, kendini şehrine ve insanlarına adamak gerekir. Bizim nazarımızda belediye başkanlığı işte bu anlayışla yapılabilecek bir vazifedir. Bu işi ajandasındaki diğer konulardan artakalan vakitlerde icra edilecek bir hobi olarak görenlerin takdirini sizlere bakıyoruz.”

Stratejik konumumuz güçlendi

TÜM DÜNYAYA MESAJ OLACAK

İstanbul’a yapılan hizmetleri sıralayan Erdoğan şöyle devam etti: “Her kim Ayasofya’sından Eyüpsultan’ına, köprülerinden barajlarına, kütüphanesi ve diğer birimleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden eğitim ve sağlık yatırımlarına kadar ülkemizin değerlerine saldırıyorsa bilin ki gerisinde bir hazım sorunu vardır. Şimdi bir altılı masa kurmuşlar. Masanın altındakiyle beraber yedi. İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023’te milli iradenin üstünlüğü, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyacağız. İnşallah 2023’ün zaferi sadece ülkemiz için değil, tüm dünyaya bir mesaj olacaktır.”

EKONOMİ
Tarihi anlaşma hemen sonuç verdi: Buğday fiyatları savaş öncesinin altına düştü

GÜNDEM
Tahıl koridoru anlaşması dünya basınında: Türkiye için diplomatik zafer

GÜNDEM
Tahıl koridoru için imzalar atıldı: Denetim İstanbul'da kurulacak merkezde yapılacak