Çip bağımlılığı rekor getirdi: Salgında satışlar 556 milyar dolara çıktı

Dijital ekonominin belkemiği çip üretimi, pandeminin etkisiyle yüzde 26,2 artarak 556 milyar dolara çıktı. 1,15 trilyonluk rekor satış hacmi küresel güçler arasındaki rekabeti artıracak gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan tedarik krizi sonrası, ABD ve AB yeni yatırım planlarıyla uzakdoğu ülkelerinin kartelini kırmaya çalışıyor. AB tarafı şimdiden 30 milyar avroluk ek bütçe ayırdı.

Orhan Orhun Ünal
Arşiv

Çipler, günümüzde küresel teknoloji yarışının merkezinde yer alıyor. Küresel ekonomik güçlerin çip üretim ve satışları konusunda rekabeti devam ederken, 2021’de küresel yarı iletken (çip) satışları, bir önceki yıla göre yüzde 26,2 artarak 555,9 milyar dolara yükseldi.

Teknolojiye ihtiyacın pandemi döneminde daha artması satışlarda rekoru beraberinde getirdi. Bilgisayarlardan otomobile kadar neredeyse her teknoloji ürünü için çiplere ihtiyaç duyulunca, Çin, ABD ve Avrupa Birliği (AB) gibi güç odaklarının yeni stratejisi çip üretimini artırmak üzerine kuruldu.

ÜLKELER ARASI ÇİP ÜRETME YARIŞI

ÇİN LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

Örneğin bu süreci önceden gören Çin, geçen yıl yarı iletkenler için en büyük pazar olmaya devam etti. Ülkede çip satışları 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 27,1 artarak 192,5 milyar dolara ulaştı. Yüksek çip talebiyle Intel, TSMC ve Samsung Electronics gibi tüm büyük tedarikçiler kapasitelerini genişletti.

ASYA ÜLKELERİNİN KARTELİNİ KIRMA ÇABASI

Deyim yerindeyse çip üretimi bugün uzak doğu Asyalı ülkelerden soruluyor. Küresel ölçekteki üretimin neredeyse yarısı ve gelişmiş özellikte olanların tümü Tayvan’da üretiliyor. Çip fabrikaları çok yüksek maliyete sahip yatırımlar olduğu için birçok ülke için şimdiden uzak bir hayal gibi görünüyor. Kurulduktan sonra kesintisiz üretim yapan tesislerinin maliyeti 15 milyar doları buluyor. Çip fabrikaları, teknolojik ilerleme nedeniyle yaklaşık 5 yılda eskimiş kabul ediliyor. Halihazırda, çip üretiminde ABD’nin Intel, Güney Kore’nin Samsung ve Tayvan’ın TSMC firmaları ilk sıralarda yer alıyor.

AB 30 milyar avro yatırım yapacak

EKONOMİ
Otomotivden sonra sağlık teknolojisini de tehdit ediyor: 52 haftayı bulan gecikme var

GÜNDEM
Türkiye çip üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında gösteriliyor