Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigorta Denetleme Kurulu’nun (SDK) 2017 yılı Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkındaki Raporu yayımlandı. Raporda; BES fon tutarının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı %2.5 olarak hesaplandı. Bu oran, 2013’te %1.45 seviyesindeydi. O tarihten bugüne kadar düzenli olarak artan BES fon tutarının GSYH’ye oranı 5 yılın zirvesine ulaştı. Güncel rakamlara bakıldığında BES’te katılımcılara ait fon tutarının devlet katkısı ile birlikte 85.9 milyar liraya yükseldiği ortaya çıktı. Rapora göre BES fon tutarı 2017’yi 78 milyar lira ile kapatmıştı. Rapor, sigorta sektöründe geçen sene 46.6 milyar liralık prim üretimininin gerçekleştiğini, bu primin karşılığında da sigortalılara 107.2 trilyon liralık teminat verildiğini ortaya koydu. Bu dönemde gayrisafi milli hasılanın (GSYH) 3.1 trilyon lira olduğu dikkate alındığında sektörün, GSYH’nin %1.42’i oranında direkt prim üretimi gerçekleştirdiği ve 35 katı kadar teminat verdiği hesaplandı.
‘HEDEF SİGORTAYI TABANA YAYMAK’
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu, raporun önsözünde kurum olarak öncelikli hedeflerini de açıkladı. Aksu, sigorta ve BES’in tabana yayılmasını hızlandırmayı, sigorta bilincini artırmayı ve kimi teşviklerle sisteme girişi güvenli ve kolay hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Aksu, bu kapsamda katılım sigortacılığı ve kefalet sigortası gibi kimi düzenlemelerin yapıldığını hatırlattı.
2017 yılında GSYH, bir önceki yıla göre %19.8 arttı. SDK’nın önceki raporlarında konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer almıştı: “Sigorta sektörü gelişmekte olan piyasalarda genellikle GSYH’ye paralel bir gelişme sergilemektedir. Ülkelerde kişi başına gelir arttıkça gelirden sigortaya ayrılan pay yükselmekte ve toplam prim üretimi ekonomideki büyümeden daha yüksek oranda artmakta, buna karşılık gelir azaldıkça da sektör ekonomiden daha hızlı küçülmektedir. Sigortacılık ülkemizde de benzer bir gelişme sergilemektedir.”