Bakan'dan et ithalatını bitirme sözü

Türkiye yılın ilk altı ayında faturası 500 milyon doları geçen et ithalatını 3 yıl içinde bitirmeyi hedefiyor. 20 Temmuz’da görevi devralan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, planlı bir çalışmayla et ithalatının 2.5-3 yıl içinde biteceğini söyledi.

Yeni Şafak
Türkiye’de kişi başına kırmızı et tüketimi 14 kilogram. Gelişmiş ülkelerde bu rakam 25-35 kilo arası.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik yeni bir çalışma içinde olduklarını kaydetti. Hayvancılık sektörünün desteklenmesiyle birlikte kırsaldaki nüfusu korumayı ve artırmayı amaçladıklarını söyleyen Fakıbaba, “Üretmeyen ülkeler bağımsız olamaz, üreten insanların elini öpeceğiz, desteğimiz mutlaka ve mutlaka devam edecektir” dedi.

KİŞİ BAŞI TÜKETİM 14 KG

Türkiye’de kişi başına kırmızı et tüketimi 14 kilogram. Gelişmiş ülkelerde bu rakam 25-35 kilo arası.

İTHALAT KAPISI 2010’DA AÇILDI

ÜRETİCİYİ TEFECİYE MAHKÛM ETMEYİZ

Habertürk'ün haberine göre, Fakıbaba, üreticiyi tefeciye mahkûm etmeyeceklerini, yılda 2 kez destek vereceklerini belirtirken, buğday ithal edilmediğini de söyledi.

ALMANYA’DAN CANLI HAYVAN İTHAL ETTİK

ÜRETİM 1.2 MİLYON, TÜKETİM İSE 1.4 MİLYON TON SEVİYESİNDE

Et ve Süt Kurumu’na (ESK), sıfır gümrük vergisiyle 2018 yılı sonuna kadar 500 bin canlı büyükbaş hayvan, 475 bin baş canlı koyun ve keçi ve 75 bin ton taze veya soğutulmuş büyükbaş hayvan eti ile 2017 yılı sonuna kadar da 20 bin ton çeyrek karkas et kontenjanı tahsis edildi. TÜİK verilerine göre Türkiye’de sığır, koyun ve keçi stoku 55 milyon 409 bin. Türkiye’nin yıllık kırmızı et üretimi 1 milyon 173 bin ton, tüketicinin talebi ise 1 milyon 400 bin ton seviyesinde.