Avrupa’nın alternatif enerji rotasında Türkiye öne çıkıyor: TANAP umudu

Gaz tedarikinde Rusya’ya bağımlılığını azaltmak adına birçok alternatif plan üzerinde duran Avrupa ülkeleri için en cazip rota, Hazar Denizi’nden Türkiye’ye uzanan TANAP’ı Avrupa’ya bağlayan TAP projesi olarak görülüyor. Yılda ortalama 10,5 milyar metreküp gazın taşındığı TAP projesinde yıllık gaz tedariki 20 milyar metreküpe çıkarılabilir. Avrupa’nın planları arasında, Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması da yer alıyor.

Ekonomi Servisi
Arşiv

Tükettiği doğal gazın yüzde 40’ını Rusya’dan tedarik eden Avrupa ülkeleri, doğal gazda Rusya’ya bağımlılığını azaltmanın yollarını ararken, alternatif enerji rotalarında Türkiye ön plana çıkıyor.

Hazar Denizi’nden Türkiye’ye uzanan ve Avrupa’ya açılan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP), Avrupa’nın alternatif tedarik planları arasında en cazip seçenek olarak görülüyor.

Trans Adriyatik Boru Hattı'ndan Avrupa’ya yılda yaklaşık 10,5 milyar metreküp doğal gaz taşınıyor. Boru hattının genişletilmesiyle bu miktarın artırılması ve Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu TAP projesinin Avrupa’nın önemli tedarik rotalarından biri haline getirilmesi planlanıyor. Avrupa’nın planları arasında Doğu Akdeniz’de keşfedilen rezervlerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması da bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/11/12/50/resized_1f0b9-38db9627tanapharita.jpg

TEMASLAR HIZLANDI

EN CAZİP ÇÖZÜM TANAP VE TAP

Avrupa Politika Merkezi Analisti Marco Giuli ise, olası tedarik kısıntıları halinde Avrupa'nın, mevcut imkanlarıyla bir süre daha tüketimi karşılamayı başaracağını söyledi. Gelecek kış mevsiminin Rus gazı kullanılmadan atlatılabilmesinin çok zor olduğunu ifade eden Giuli, "Arz mekanizmasından 150 milyar metreküplük bir miktarın çıkarılmasının fiyatlar üzerinde ciddi etkileri olacaktır" diye konuştu. Giuli, boru hatları ile tedarik bakımından, uzun vadede en iyi seçeneğin TAP'ın genişletilmesi olduğunu belirtti.

KAPASİTE 20 MİLYAR METREKÜPE ÇIKABİLİR

İsrail gazında köprü Türkiye

İsrail'in eski Ürdün ve AB Büyükelçisi Oded Eran, Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya İsrail gazını iletmek için en uygun seçeneğin Türkiye olduğunu belirterek, "Türkiye ile İsrail Cumhurbaşkanları arasındaki görüşmeler bu seçeneğin çalışılmasına önayak olabilir" dedi. Gazın taşınmasında bazı siyasi ve ekonomik belirsizlikler bulunduğuna dikkati çeken Eran, şunları söyledi: “Projenin içinde yer alacak ticari oyuncuların çatışmayla dolu bir bölgede siyasi risklere karşı korunmaya alınması gerekli. Türkiye anahtar bir bağlantı noktası. Bölgedeki iş birliği tüm tarafların faydasına olacaktır."

EKONOMİ
Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz tehdidi: Bizi kesmeye zorluyorlar

Alternatif rotalar masada

EKONOMİ
Avrupa gaz rotasına alternatif Türkiye

DÜNYA
Rusya Avrupa'ya gaz akışını keserse farklı senaryolar gündemde