Asgarilinin patrona maliyeti 3 bin 6 lira

Yeni yılda bir asgari ücretlinin işletmeye maliyeti brüt ücret üzerinden 3 bin 6 lira 12 kuruş olacak. Yeni asgari ücret çalışanların yanısıra patronları da memnun ederken, dar gelirlilerin ücretlerine yapılan artışların doğrudan ekonomiye geri döneceğine dikkat çekildi. İş dünyası STK’larının talebi ise asgari ücretteki teşvik primi desteğinin, bütün çalışanlara uygulanması oldu.

Cahit Saraçoğlu
2 bin 20 lira net ücret üzerinden işverenler %15,5 oranında SGK İşveren payı ödüyor.

2019 yılında asgari ücretlilere uygulanacak oran belli olurken, bir asgari ücretlinin çalıştığı işletmeye olan maliyeti de netleşti. 2 bin 20 lira net ücret üzerinden işverenler %15,5 oranında SGK İşveren payı ödüyor. Bu tutar da 396 lira 55 kuruş oluyor. Ayrıca, %2 oranında işveren işsizlik sigortası prim tutarı olan 51 lira 17 kuruşun eklenmesiyle birlikte toplam 447 lira 72 kuruşluk bir maliyet ortaya çıkıyor. 2 bin 558 lira 40 kuruşluk brüt ücrete eklenen bu miktarla böylece bir asgari ücretlinin işletmeye maliyeti brüt ücret üzerinden 3 bin 6 lira 12 kuruş olacak.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/26/11/23/resized_fdebd-7e01b92csekip.jpg

‘PRİM DESTEĞİ TÜM ÇALIŞANLARA VERİLSİN’

Yeni asgari ücrete iş dünyasından da destek geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kayıt dışılığın artmaması, istihdamın daralmaması ve rekabet gücünün korunabilmesi için, asgari ücrette uygulanan teşvik priminin, sadece asgari ücretliye değil, tüm çalışanlara uygulanmasını talep ettiklerini belirtti. Avdagiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdam teşviklerine gelecek yıl devam edileceği ve 2019’da asgari ücret prim desteğinin 12 ay boyunca verileceği açıklamasının da çok önemli müjde olduğunu söyledi ve ekledi: "Asgari ücret prim desteği devreye alınırken, 100 lira olan destek tutarının günümüz şartlarına göre yeniden belirlenmesi ve bu teşvikin tüm çalışanlara uygulanması çok yararlı olacaktır. Net asgari ücrette %26’lık artışla, çalışanın kazancının enflasyon karşısında korunacak olması çok olumludur. Bununla birlikte, KOBİ’lerin bulunduğumuz ekonomik durumda korunması, reel sektörün çarklarının hızlanarak dönmesi de hayatidir. Hem emekçi mağdur edilmemeli, hem de işveren işçi ile ücret arasında bırakılmamalı."

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/26/11/23/resized_4e9e0-e3ffdc3fkaan.jpg

‘TATMİN EDİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yeni asgari ücrete ilişkin, "2019 yılı için önceki yıla göre yüzde 26 artışla net 2 bin 20 lira olarak belirlenen asgari ücretin tatmin edici olduğunu düşünüyor ve hem işverenlerimiz hem de çalışanlarımıza hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyoruz" ifadesini kullandı. Kaan, asgari ücretteki artışın işverene geçen yıla göre ilave maliyetinin 620 lira olacağını aktararak, "Bu minvalde, yeni asgari ücret uygulamasının herhangi bir istihdam kaybı ya da kayıt dışı ekonomide artışa neden olmaması adına, hükümetimizin geçmiş senelerde işverene sunduğu desteklerin 2019’da da sürmesini ve işverenin yükünün nispeten hafifletilmesini arzuluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/26/11/23/resized_9a61e-6eacdf7anurettin.jpg

ASO’LU İŞVERENLER ASGARİ ÜCRETİ BEĞENDİ

Ankara Sanayi Odası (ASO) üyeleri yüzde 26,05 artışla net 2020 Lira’ya yükseltilen asgari ücret rakamını olumlu karşıladı. ASO’lu işverenler, 2019 yılındaki asgari ücret desteğinin de 9 aydan 12 aya çıkarılması kararını da memnuniyetle karşıladı. Yaptığı açıklamada, tüketici enflasyonun yüzde 21 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde asgari ücrete 5 puanlık refah payı eklendiğini kaydeden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, dar gelirlilerin ücretlerine yapılan artışların doğrudan ekonomiye geri döneceğine dikkat çekti. Özdebir, “İşçilerimiz bu artışı hak etmiştir. Onların refah seviyelerini artırmak hem devletimizin, hem de işverenlerimizin görevidir. Daha mutlu çalışanlarımızla daha huzurlu bir iş hayatı ve daha verimli bir ülke olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

ÜCRETTEKİ ARTIŞ PİYASAYA CANLILIK GETİRİR

Özdebir, açıklanan istihdam destekleri başta olmak üzere, elektrik ve doğalgaz indirimleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da teşekkür etti. Özdebir, “2019 yılında 12 ay devam edecek asgari ücret desteği ve 51 ilde 6 puanlık SGK teşviki ile ilk kez işe alınacaklar için vergi ve SGK desteklerinin sürdürülecek olmasının da işverenlere önümüzdeki yıl da önemli bir katkı sağlayacak. Elektrik ve doğalgaz indirimleri de vatandaşın alım gücünü artırarak piyasada beklenen canlanmaya önemli bir destek olacak” değerlendirmesi yaptı.

EKONOMİ
Doğuş'tan dikkat çeken iki hamle