Araç bulma sorunu hâlâ bitmiş değil: Pazarda 400 bin adet ertelenmiş talep var

Çip krizinin yanı sıra hammadde ile katlanan dünya otomobil üretim sıkıntısı devam ediyor. Araç bulma konusunda sorun yaşayan Türkiye pazarında 400 bine yakın talebin ertelendiğini söyleyen Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, “Tedarik sıkıntısı tam olarak bitmiş değil” dedi.

Şuayip Alabay
Arşiv

Etkisini sürdüren çip krizinin yanı sıra hammaddde kaynaklı sorunlarla mücadeleye devam eden otomotiv sektöründe üretim sorunları yaşanmaya devam ediyor. Yıllık değerlendirme toplantısı yapan ve üretimin yanı sıra pazarı değerlendiren Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, araç bulma sorununun devam ettiğinin altını çizdi.

OTOMOTİV ÜRETİMİNDE SORUN DEVAM EDİYOR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/21/02/15/resized_5adae-f1d04d7dibrahimanac3a72.jpg

EKONOMİ
İkinci el otomobilde yüksek komisyon ve fiyat şikayeti

DÜNYADAKİ ENFLASYON OTO FİYATINI ARTIRIYOR

Otomobil fiyatlarının ulaşılabilirliğine de değinen Peugeot Türkiye Genel Müdürü sözlerini şöyle sürdürdü: “Satış fiyatlarında otomotivciler olarak bizi etkileyen şey sadece kurdaki artış değil. Dünyada genelde bir enflasyon var zaten. Yani hammadde fiyatlarında artış var. Bu da üretim maliyetlerine yansıyor. Hiçbir şey değişmeseydi bile zaten fiyatlara yansımak zorunda olan bir maliyet artışı her yer için geçerli. Bir de tabii pandemi döneminde bir para bolluğu vardı, para basıldı çünkü. Bunun da getirmiş olduğu bir enflasyon ve baskı var tüm dünyada. Bizim karşılaştığımız durum özellikle Kasım-Aralık döneminde kurun aşırı dalgalanmasıyla fiyatlar artmış oldu. Şu an biraz oturmuş durumda.”

ARAÇ TALEPLERİ ERTELENİYOR

ÖTV’siz engelli araç isteği yüzde 40’a kadar çıktı

Şu anda hemen hemen tüm modellerin yüzde 80 ÖTV diliminde olduğunu vurgulayan Anaç, “Bu resmin değişeceğini ön görmüyoruz. Matrahlarda bir değişim olursa belki bu resim biraz değişebilir. Her yaz Ağustos ayında bir matrah güncellemesi var. ÖTV’siz engelli aracı talebi var. Yaklaşık yüzde 25 civarında. Engelli dilimine giren bazı araçlarda talep var. Bu da toplam satış içinde 1’in üzerinde değildir. Talep olarak baktığımızda ise yüzde 40 diyebiliriz” diye konuştu.

Peugeot 208 modelinde 11 yılın rekoru kırıldı

EKONOMİ
Ford'dan Türkiye hamlesi: Avrupa'nın en büyük elektrikli araç bataryası fabrikalarından birini kurmaya hazırlanıyorlar

EKONOMİ
Türkiye otomotiv tedariğinde tırmanışa geçti: İhracat ilk 2 ayda 2 milyar doları aştı