Altındaki sis perdesi kalktı

Mart 2014’te bin 367 dolarla bütün zamanların rekorunu kıran altının ons fiyatı, aradan geçen dört yılda hiç durulmadı. Son olarak altının ons fiyatı, bin 212 dolara kadar geriledi. Kurların yükselmesiyle 252 lirayı gören gram altın da 205 lirada denge arıyor. Kuyumcular, fiyatların aralıkta bir miktar daha düşmesini bekliyor.

Mesude Demirhan
Dolardaki kayıp sonrası altın fiyatları da düşüyor

Altının ons değeri ve dolardaki düşüş iç piyasada altın fiyatlarını aşağı çekti. Mart 2014’te bin 367 dolarla bütün zamanların rekorunu kıran altının ons fiyatı, aradan geçen dört yılda hiç durulmadı. 2018’e bin 317 dolardan başlayan ons fiyatı, bin 212 dolara kadar geriledi. Kurların yükselmesiyle birlikte 27 Ağustos'ta 252 lirayı gören altının gram fiyatı ise 205 liraya kadar geriledi. 200 lira civarında dengelenmeye çalışan gram altın fiyatının kurların hareketine bağlı olarak bir miktar daha düşmesi bekleniyor. Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan kuyumcular, altının üzerindeki sis perdesinin kalktığını söylüyor. Fiyatların normale dönmesiyle esnafın moralinin düzeldiğini ifade eden kuyumcular, tasarruf yapmak için altın almanın tam zamanı olduğunu belirtiyor. Dövizdeki aşağı doğru hareketlilik devam ederse önümüzdeki günlerde altının gram fiyatında 200 liranın altını görme beklentisi hakim.

ALIMIN TAM ZAMANI

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, altın fiyatlarının bu seviyede kalacağı tahmininde bulunarak, önümüzdeki süreçte uluslararası gelişmelerin etkili olacağını söyledi. Çavuşculu, "Tasarruf etmek isteyenler için altın almanın tam zamanı. Altın fiyatları şu anda oturmuş durumda. Dövizin 5 civarında sabitlenmesinin de getirdiği olumlu yansımalar var. Eskiden ne olduğu bilinmiyordu. Şimdi durağanlaştı ve herkes gözünün önünü görebiliyor. Olumsuz durumlar kalkınca rahat bir ortama girdik. Alışveriş artık oluyor" dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/29/01/15/resized_e0c96-24b0c0dbhasancavusculu.jpg

FİYATLAR MAKULE GİDİYOR

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ise, dövizdeki aşağı doğru hareketlilik devam ederse önümüzdeki günlerde altının gram fiyatında 200 liranın görülebileceğine işaret etti. Fiyatların makul bir seviyeye doğru gittiğini ifade eden Atayık, "Sürecin bu noktaya gelmesi ve piyasaların dengelenmesinde ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler ve uyguladığı programların etkisi büyük" diye konuştu.

Aralıkta hareketlilik olacak

Aralık ayıyla birlikte altında iç piyasada hareketlenmenin yeniden başlayacağını öngören Mustafa Atayık, şu tavsiyede bulundu: "Altın, yılbaşından bu yana yatırımcılara yüzde 30’a yakın getiri sağladı. Halkımız yıllardır, ‘Ucuzken Al, Pahalıyken Sat’ stratejisiyle hareket ediyor. Gram fiyatın 200 TL’ye doğru indiği bir süreçte yatırımcılar için altın almanın tam zamanıdır."

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/29/01/14/resized_44b74-459d14b9mustafaatayik.jpg

Moraller düzeldi

Kapalıçarşı'da kuyumculuk yapan bir esnaf, altın piyasası hakkında şu değerlendirmede bulundu: "Şu anda fiyatların geri gelmesi esnafın moralini düzeltti. Satışlarda ufak ufak artmaya başladı. Normale geldiğinden dolayı mutluyuz. Seçim atmosferine kadar altının gram fiyatı 200-210 arasında devam eder. Şu an Cumhurbaşkanı'mızın söylediği gibi paranızı altına yatırın önerisini biz yıllardır söylüyoruz."