Adım adım OVP hedefine

Nisan ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 13 milyar 549 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece ilk 3 ayda olduğu gibi, nisan ayında da aylık ihracat rekoru kırılmış oldu. TİM verilerine göre; yüzde 10,7 artarak 161 milyar doları aşan yıllık ihracat ise 169 milyar dolarlık 2018 yılı OVP hedefine bir adım daha yaklaştı.

Yeni Şafak Erdi Yılmaz
AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve barebirendeki heyet, toplantının ardından ihracat açıklamalarının yapıldığı Simfer Tesisleri’ni inceledi.

İhracat rakamları rekorlar kırmaya devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolara yükseldi. Böylece ilk 3 ayda olduğu gibi, nisanda da aylık ihracat rekoru kırıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen ayın ihracat rakamlarını Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde ısıtıcı, soğutucu, pişirici ve ankastre grubunda üretim yapan Simfer Fabrikası’nda açıkladı. Buradaki konuşmasında Büyükekşi, “Yılın ilk 4 ayında ihracatımız yüzde 10,4 artışla 54,7 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracatımız ise, bir önceki yıla göre yüzde 10,7 artarak 161,1 milyar dolar oldu” dedi.

1,5 yıldır ihracatımız artıyor

İhracattaki 169 milyar dolarlık 2018 yılı Orta Vadeli Program (OVP) hedefine bir adım yaklaşıldığına dikkat çeken Büyükekşi, son 12 aylık ihracatta 160 milyar doları aşmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Büyükekşi, “Yıl sonuna kadar her ay çıtayı daha da yükselteceğiz ve ihracat rakamında 170 milyar doların üzerine çıkacağız. TİM olarak 2016 Kasım ayından bu yana, yani 1,5 yıldır ihracatta artış açıklıyoruz. Son 7 aydır ise ihracatımızdaki artış çift haneli” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/02/12/22/resized_542cd-46ec1714odulihracat3.jpg

Parite etkisi 876 milyon dolar

Miktar bazında bakıldığında ihracatın geçen ay yüzde 1,2 azalarak 9,5 milyon ton olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Parite değişimlerinin ihracatımızı nasıl etkilediğine bakacak olursak: Nisan ayında parite etkisi pozitif yönlü olarak 876 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunda özellikle Euro Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili” dedi.

Otomotiv zirveyi kaptırmadı

Sektörel bazda ise, nisanda en fazla ihracatı, 2,9 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,6 arttı. Otomotiv sektörünü, 1,5 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1,3 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Nisan ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise, yüzde 38,3 ile Savunma ve Havacılık Sanayii, yüzde 31,2 ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, yüzde 27,7 ile Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Genele bakıldığında ise, tarım ihracatı yüzde 11, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 17,2 artarken madencilik ürünleri ihracatı yüzde 17,5 azaldı.

En yüksek artış Rusya’ya

İhracat pazarlarına bakıldığında; nisan ayında 161 ülke ve bölgeye ihracatın arttığı görülüyor. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden; Almanya’ya ihracat yüzde 23,3, İngiltere’ye yüzde 16,1, İtalya’ya yüzde 15,7, Fransa’ya yüzde 41,5 ve İspanya’ya ise yüzde 34,4 arttı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artış yüzde 62,2 ile Rusya’ya yakalandı. Ülke grubu bazında ihracat ise şöyle şekillendi: Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; AB’ye ihracat yüzde 24 artış gösterdi. Afrika’ya ihracat yüzde 24,7 Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 13,6 arttı. Orta Doğu’ya ihracat yüzde 11,5 Kuzey Amerika ülkelerine ihracat ise yüzde 6,2 azaldı. Geçen ay AB’nin ihracattaki payı yüzde 51,6 oldu.

İthalattaki artış ihracattaki başarıyı gölgelememeli

Bunun yanında yıl genelinde aylık bazda da rekorlar kıracaklarını belirttiklerini hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracat artışına ilişkin açıklamalarda, bazen ithalatın daha fazla arttığı eleştirisi geliyor. Evet, ihracat/ithalat dengesini daha yüksek seviyelere çıkarmalıyız. İhracatın ithalatı karşılama oranı bizim de takip ettiğimiz, önem verdiğimiz bir veri. Ancak ithalattaki artış ihracattaki başarımızı gölgede bırakmamalı."