ABD'de otomotiv grevi genişliyor: 40 binin üzerinde işçi iş bıraktı

ABD'de Ford, GM ve Stellantis fabrikalarında 15 Eylül'de başlayan grev genişleyerek devam ediyor. Üç büyük otomobil üreticisine yönelik greve giden UAW üyesi sayısının, Sterling Heights montaj tesisinden katılan son işçilerle birlikte 40 bini aştığı vurgulandı.

Foto/arşiv

ABD'de Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), 3 büyük otomobil üreticisi Ford, GM ve Stellantis'te başlattığı grev kapsamında, Stellantis'in Sterling Heights montaj tesisindeki 6 bin 800 UAW üyesinin de greve gittiğini duyurdu.

UAW'den yapılan açıklamada, Stellantis'in en çok satan "RAM 1500" kamyonlarının üretildiği tesiste 6 bin 800 üyenin "Ayağa Kalk" olarak adlandırılan greve katılarak üretimi durdurduğu kaydedildi.

Sendikanın açıklamasında "Şu anda Stellantis, maaş iyileştirmesi, geçici işçi ödemesi, yaşam maliyeti düzenlemeleri ve daha birçok konuda masadaki en kötü teklife sahip" denildi.

Grev süresinin altı haftaya yaklaştığı hatırlatılan açıklamada, üç büyük otomobil üreticisine yönelik greve giden UAW üyesi sayısının, Sterling Heights montaj tesisinden katılan son işçilerle birlikte 40 bini aştığı vurgulandı.

UAW'nin Ford, GM ve Stellantis ile yaklaşık 150 bin işçinin yeni sözleşmesine yönelik görüşmelerinden mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşma çıkmaması sonrasında sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa 3 otomobil fabrikasının işçileri birlikte greve gitmişti.

Michigan, Missouri ve Ohio'daki üç montaj fabrikasına yönelik 15 Eylül'de başlayan grev, o zamandan bu yana 22 eyalette 7 montaj tesisi ve 38 parça dağıtım merkezini kapsayacak şekilde genişledi.

Grevin maliyeti 9,3 milyar doları aştı

AA'nın aktardığına göre Michigan merkezli ekonomik danışmanlık firması Anderson Economic Group (AEG), "Ayağa Kalk" grevine ilişkin son analizini paylaştı.

AEG'nin açıklamasında, UAW'nin 3 büyük otomobil üreticisine karşı başlattığı grevin maliyetinin 5 haftada 9,3 milyar doları geçtiği bildirildi.

Söz konusu kaybın 488 milyon dolarının doğrudan ücret kaybından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, 4,18 milyar dolarının üretici kaybı, 2,78 milyar dolarının tedarikçi kaybı ve 1,86 milyar dolarının bayi, müşteri ve diğer kayıplar olduğu aktarıldı.

EKONOMİ
Rusal Çinli alüminyum oksit şirketinin yüzde 30'unu aldı

ÖZGÜN
Mercedes T serisi teknik özellikler ve güncel fiyat listesi

EKONOMİ
Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı

EKONOMİ
Arçelik'in Whirlpool'u satın almasına AB'den onay çıktı