Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce (TİGEM) sözleşme imzalanacak yetiştiricilere satılacak 300 başa kadar küçükbaş hayvan için başvurular başladı.
TİGEM tarafından yapılan açıklamada, koyun sayısının artmamasının et üretimini olumsuz etkilemesinden dolayı 'Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi’yle sözleşmeli üretim modeli geliştirildi. Bu modelle köylerde, atıl kalan mera alanlarını üretime kazandırmak, koyun barınaklarının tam kapasite kullanımını sağlanmak, ülkede koyun varlığını artırmak, kırsalda koyunculuk yapan insanları sosyal güvenceye kavuşturmak amaçlandı.
TİGEM, proje kapsamında Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak. Kurumca, bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verilecek. Doğacak kuzuların alımı garanti edilecek ve taban alım fiyatı önceden belirlenecek. Söz konusu hayvanların alımı için başvurular, TİGEM’in internet sitesinden alınmaya başlandı.
HEDEF 500 BİN KÜÇÜK BAŞ
Projeye göre, üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedeli avans olarak verilecek. Sözleşme imzalanacak yetiştiricilere kendi işletmelerinde TİGEM tarafından eğitim imkanı sağlanacak. Sütten kesimi müteakip kuzular alınacak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Üretilecek tüy ve süt yetiştiricinin olacak. Üreticilerin bu hayvanlar için yaptıracağı TARSİM sigortası da ücretsiz olacak ve Bakanlık tarafından desteklenecek. Üretici başına 300 başa kadar küçükbaş hayvanın verileceği projeyle 500 bin baş anaç küçükbaş hayvan temin edilmesi planlanıyor.
Projeyle 8. yılın sonunda dişi sayısının toplam 5 milyon başa ulaşması ve yaklaşık 3 milyon 250 bin baş erkek kesimiyle 52 bin 300 ton et üretimi hedefleniyor.
ÇİFTÇİDE MAZOT SEVİNCİ
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün gerçekleştirilen 'Çiftçiler Buluşması; Üreten Çiftçi, Büyüyen Anadolu, Gelişen Türkiye' adlı programda açıkladığı tarım ve hayvancılıkta üretim odaklı yeni destekler, çiftçileri hem sevindirdi hem de geleceğe dair umutlarını artırdı. Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Karacabey Şubesi Başkanı Erdoğan Dereli, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Mazot maliyetinin yarısını biz ödeyeceğiz. Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilere TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankasından kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin edeceğiz. Yetiştiricilere yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlanacak, yetiştiriciler sosyal güvence kapsamına alınacak" şeklindeki sözlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
15 BİN LİRALIK FAYDA
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, desteklerin çiftçilere olumlu katkılar sağlayacağını belirtti.
Aktaş, “Yenişehir Ovası’ndaki 520 bin dönüm ekilebilir tarım arazisinde traktörlerle yaptığımız çalışmalarda ürün ekiminden hasadına kadar her şeyi mazotla yapıyoruz. Tabii ki bu durum çiftçimizi olumlu yönde etkiler. Ortalama mazot tüketimi 30 bin liradır. Bu açıklamayla beraber 15 bin lira üreticimize fayda sağlanmış olacak’’ diye konuştu.