25 başlıkta Türkiye modeli

Türkiye Ekonomi Modeli, üretime dayalı, ihracat öncelikli bir temele dayanıyor. Kısa vadeli adımlar hafta içi yapılan düzenlemelerle hızlıca hayata geçirildi. Ancak modelin başarısı için orta ve uzun vadede yerine getirilmesi gereken 20 maddelik ev ödevi var. Mega endüstri bölgeleri kurulacak. Elektrikli araç endüstrisi teşvik edilecek. Enerji, savunma sanayii, havacılık, ilaç, tarım ve hayvancılık gibi stratejik sektörlere kredide öncelik verilecek. Mesleği eğitim merkezleri güçlendirilecek. Sektörel beceri haritaları çıkarılacak. Katma Değer Vergisi (KDV) mevzuatı sadeleştirilecek. Sektörel beceri haritaları çıkarılacak.

İbrahim Acar
Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın detaylarını önceki gün detaylarını anlattığı Türkiye Ekonomi Modeli; üretime dayalı ve ihracat öncelikli bir temele dayanıyor.

Türkiye’nin önüne çıkan tarihi fırsatı değerlendirmek için küresel çapta üretimle tedarik merkezi olma potansiyelini öne çıkarılıyor. Bunun için Türkiye’nin lojistik alt yapısı, üretim kapasitesi, ihracat ve doğrudan yabancı yatırım çekme kabiliyetinden yararlanılacak.

KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİNDE ÜST SIRAYA

Bu adımlarla amaçlanan temel hedeflere uluşmak için öncelikli olarak makroekonomik istikrarı sağlanacak. Yüksek katma değerli yatırımları teşvik ederek üretim ihracat ve istihdam artırılacak. Bu yolla cari açık sorununu kalıcı olarak çözmek, orta gelir tuzağını aşmak ve küresel değer zincirlerinde üst sıralara çıkmak da hedefleniyor.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR MODEL

Program hazırlanırken; Türkiye’nin demokratik geleneği, serbest piyasa ekonomisi tecrübesi, dinamik ekonomisi ve güçlü iş dünyası gibi kendine özgü özellikleri dikkate alındı. Programın başarısı için öne çıkarılan anahtar kelime ise “Makroekonomik İstikrar” olarak dikkat çekiyor.

Üretime dayalı ihracat öncelikli modelin orta ve uzun vadede başarı sağlayabilmesi için öncelikle makroekonomik istikrar korunacak. Programın bu ayağı için beş adımdan oluşan bir eylem planı öngörülüyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/12/25/11/34/resized_be8e9-12d3d67dturkiyeekonomi.jpg

BEŞ ADIM HIZLICA ATILDI

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ ADIMLARI

ANAHTAR KELİME MAKROEKONOMİK İSTİKRAR

YILDIZ SEKTÖR DESTEKLERİ

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLERE KREDİ

EKONOMİ
Bunun adı Türkiye modeli

EKONOMİ
Yeni modelin 4 hedefi

EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TL güçlendi 84 milyon kazanacak