24 saatte 18 bin sıfır aracımız oldu: 6 ay, 6 bin km şartı etkisini gösterdi

Satıcılar stokladıkları araçları ellerinden çıkarmak için birbirleriyle yarıştı. İlan sitelerinde 24 saatte 18 bin sıfır araç satışa çıkarıldı. Fiyatlar da %5-20 arası düştü. Galericileri temsil eden MASFED’in Genel Başkanı Aydın Erkoç, bir yandan galerilerde sıfır araç olmadığını iddia ederken diğer taraftan 6 ay ve 6 bin km şartının iptali için Danıştay’a gideceklerini açıkladı.

Şuayip Alabay
Arşiv.

İkinci el otomotiv piyasasında fiyatların şişirilmesine sessiz kalan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek olan 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamasına anında tepki gösterdi. Konuyla ilgili dava açacaklarını ve Danıştay’a başvuracaklarını belirten MASFED, sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/18/02/07/resized_cc062-da232644galeri.jpg

ANAYASA’YA AYKIRI İDDİASINDA BULUNDU

GALERİCİLER SUÇU BİREYSEL SATICIYA ATTI

Piyasada yıllık 8 milyon 250 bin ikinci el ticareti yapıldığını ifade eden Erkoç, “Kayıt dışı çalışan ve araç alım satımını iş haline getiren kişiler için tedbir alınmalı. Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu kişilerce gerçekleştiriliyor. Bunların Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

SAHİBİNDEN.COM’A FAHİŞ FİYAT AYARI

24 SAATE 18 BİN SIFIR İLANI VERİLDİ

Eldeki sıfır araçları piyasaya sürmeleri için 1 ay zaman tanınan yeni yönetmeliğin etkisiyle son 24 saate internet sitelerine 18 binden fazla sıfır araç ilanı girildi. İlanların liste fiyatlarına yakınlığı ise gözden kaçmadı. Yasadan etkilenmemek için panikle ellerindeki aracı piyasaya sürmeye çalışan galericiler, rakamlara yansımış oldu. Bayide olmayan ama galericilerin vitrinlerini süsleyen araçlar Ticaret Bakanlığı’nın adımıyla nihai tüketiciye ulaşmış olacak.

EKONOMİ
İkinci elde 6+6 paniği: Bir haftada iki bine yakın araç ilana çıktı

EKONOMİ
Karar yasalaştı: İkinci el araç satışında 6 ay ve 6 bin km şartı

EKONOMİ
Sahibinden.com'dan yeni düzenleme: Yetkili bayiler sadece sıfır araç ilanı çıkabilecek