2017'ye güçlü büyüme damga vurur

Kabinenin ekonomi kurmayları yılın son YOİKK toplantısında 2017’nin yol haritasını belirlemeye çalıştı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılanları anlatan Başbakan Yardımcısı Canikli, umutlu konuştu: Güçlü büyüme 2017’ye damgasını vuracak, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 80’lerin üzerine çıkacak, 600 binin üzerinde istihdam olacak.

Yeni Şafak Haber Merkezi

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK)'in bu yılki son toplantısını yaptı. Başbakanlık Merkez Bina'da dün yapılan toplantıya Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlık etti. Kabinenin ekonomi kurmaylarını reel sektör temsilcileriyle bu yıl son kez bir araya getiren toplantıda 2016'da yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılanlar anlatıldı, 2017'nin yol haritası çizildi.

YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT ODAKLI

Toplantı açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli, AK Parti hükümetlerinin göreve geldiği yıldan bu yana yatırım, üretim ve ihracat odaklı ekonomiyle ilgili gerçekleştirilen pek çok mevzuat düzenlemesinin, öncelikle YOİKK'in mutfağından geçtiğini anlatan Canikli, düzenlemelerin teknik düzeyde özel sektörle şekillendirildiğini söyledi. Hükümetleri döneminde yatırım ortamının kalitesinin arttırılmasına yönelik yapısal reformların, değişmeyen öncelikleri arasında yer aldığına işaret eden Canikli, bunun gelecek dönemde de devam edeceğini vurguladı.

2016'DA NELER YAPILDI

Canikli, “Faizsiz finans ürünlerine ilişkin kurumlar ve katma değer vergi istisnasının kapsamına her türlü varlık ve hakları dahil ettik. Gayrimenkul sertifikası modeliyle faizsiz finans araçlarını geliştirdik ve yaygınlaştırdık. Amacımız, bu ürünleri diğer menkul kıymetlerle aynı seviyeye getirmektir. Finans ve bilişim başta olmak üzere ihtisas mahkemelerini aktif hale getiriyoruz, Rekabet Kurumunun kararlarına yönelik, uzlaşma müessesini kuruyoruz” dedi.

TÜM MAKRO VERİLER İYİ

2017'nin tüm makroekonomik göstergelerin olumluya döndüğü bir yıl olacağına vurgu yapan Canikli, umutlu konuştu: “Güçlü büyüme 2017'ye damgasını vuracak, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 80'lerin üzerine çıkacak, 600 binin üzerinde net bir istihdam kapasitesi oluşacaktır. Kamu ve özel kesim yatırımları, üretim ve istihdamı öne çıkaracaktır. Finansal piyasalar, uluslararası sermayenin yoğun talep ve tercihiyle muhatap olacaktır. 2017'de, turizmde de 2016'da yaşanan kayıpların önemli bir bölümü telafi edilecektir. En son kasım ayı rakamları aslında turizmle ilgili bu telafinin 2016'nın son çeyreğinde de ortaya çıkmaya başladığını göstermektedir.” Canikli, para ve sermaye piyasalarındaki küresel kaynaklı dalgalanmaların artık sonuna gelinmek üzere olduğunu da kaydetti.

Seferberlik zamanı

Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye'nin içinden geçtiği bu süreçte daha fazla yatırım, istihdam ve refahın artırılması için “ekonomik seferberlik” ilan edildiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına milletçe cevap vermek üzere, başta iş adamları ve sanayiciler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bu seferberliğe katılıma, yatırıma, üretime, ihracata, taleplerini ve tüketimlerini ertelememeye, realize etmeye çağırdı.

Yapısal reform gündemi yoğun

Seferberlik sürecinde hükümet olarak reform gündemini canlı tuttuklarını anlatan Canikli, ülkenin ihtiyaç duyduğu yapısal reformları hayata geçirmek için daha büyük azim, gayret ve kararlılıkla üzerlerine düşenleri yapmaya devam edeceklerini söyledi. Canikli, Türkiye'nin geleceğine inanan, yatırım yapan, istihdam sağlayan, “taş üstüne taş koyarak” bu ülkenin kalkınmasına katkı sunan bütün yatırımcılara, YOİKK üyesi sivil toplum kuruluşları nezdinde teşekkür etti ve 2017 yılının hayırla vesile olması temennisinde bulundu.