Yunanistan müfredatının ürettiği kafa: Okul, kilise ve kışlada nefret

Yunan futbol takımı Olympiakos’un sahibi Evangelos Marinakis’in Fenerbahçe maçından sonra sarf ettiği “İstanbul’da, kendi şehrimizde böyle bir galibiyet elde etmek çok önemliydi” sözleri haklı olarak sert tepkiye yol açtı. Ancak Marinakis istisna değil ve bu küstah sözler onun gibi meczuplarla sınırlı değil. Yunanistan’daki eğitim müfredatı, kilise ve siyasal söylemler böyle kafalar üretiyor.

Burak Doğan
Evangelos Marinakis

Yunan futbol takımı Olympiakos’un sahibi Evangelos Marinakis’in Fenerbahçe maçının ardından sarf ettiği “İstanbul’da, kendi şehrimizde böyle bir galibiyet elde etmek çok önemliydi” sözleri tartışılmaya devam ediyor. Marinakis’in sözleri bireysel bir çıkış gibi sunulsa da, bu hezeyanın altında Yunanistan eğitim müfredatı ve kilisede verilen eğitimdeki nefret yatıyor. Yunanistan’da ilk, orta ve yükseköğretimde ders kitapların sistematik olarak Türk düşmanlığı işleniyor. İlköğretim okullarında İstanbul’dan Konstantinopolis olarak bahsedilirken, ‘İstanbul diye bir yer olmadığı vurgulanıyor.

SPOR
Olympiakos'un sahibinden Fenerbahçe galibiyeti sonrasında küstah mesaj

TÜRKLERE CANAVAR YAKIŞTIRMASI

HER BÖLÜMDE AYNI DÜŞMANLIK

Yine aynı ders kitabında “İslâm hukukuna göre fethedilen toprakların sakinlerinin İslamlaşma ve katliam arasında seçimi vardı” denilerek Osmanlı’nın Rum halkını zorla Müslümanlaştırdığı iddia ediliyor. Müslüman olmayanların ise katledildiği öne sürülüyor. Kitaplardaki yakın tarih bilgilerinde de ise daha ürkütücü tablolar çiziliyor. İzmir’in Yunan işgalinden temizlenmesi ‘Türkler İzmir’i yaktı’, ‘Rumlar göçe zorlandı’ gibi vurgular yer alıyor.

DÜNYA
Yunanistan Ayasofya'nın camiye çevrilmesini hala hazmedemedi

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/03/06/08/resized_d588e-7097b8bfkupur2.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/03/06/08/resized_67473-cd0c65c0kupur1.jpg

Rumlar katledildi yalanı

1932 yılında binlerce Rum’un ‘Konstantinopolis’i terk etmeye zorlandığı’ öne sürülüyor.

“Tarihi Konular II”

adlı ders kitabında ise

“Kıbrıs Trajedisi”

başlığı altında şu bilgiler veriliyor:

“Binlerce insan ve yüzlerce sivil, saldırganlar tarafından istismar edildi ve öldürüldü. 1974 yazında işgal kurbanı 3.000 ölü olduğu tahmin ediliyor. Kurbanlar dışında sivil, kadın ve çocuklar dâhil olmak üzere bir 619 kişi kayboldu…”

Türk düşmanlığı sadece okullarda değil, kilise ve kışlalarda da ilmek ilmek işleniyor. Yunan kilisesi ve askeri kışlalara yolu düşen her Yunan vatandaşının Türk karşıtı bir söyleme maruz kaldığı belirtiliyor.

Çanını bile hazırlamış