Virüs yok panik var

Çin’de 106 kişinin ölümüne neden olan yeni koronovirüs dünyayı alarma geçirdi. Ancak Türkiye’de virüs belirtisi olmamasına rağmen normal soğuk algınlığında panikleyip hastaneye akın edenler acil servislerin yükünü 2 kat artırdı. Hastaneye giden vatandaşların büyük bölümü görevlilerden ısrarla “korona testi” istiyor.

Aybike Eroğlu
Aksaray'da 10'u Çin vatandaşı 12 turist tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Rahatsız olan Çinli turistin grip olduğu anlaşıldı.

Çin’de 106 kişinin ölümüne neden olan koronavirüsü Türkiye’nin de ana gündemi oldu. Bugüne kadar ‘korona’ teşhisi konulan hiçbir vaka olmamasına rağmen haberlerden etkilenen vatandaşlar soluğu sağlık kuruluşlarında aldı. Acil servislere, yüksek ateş, solunum sıkıntısı, baş ağrısı mide bulantısı gibi şikayetlerle başvuran kişilerin sayısı neredeyse iki kat arttı.

TEZVİRATA ALDANMAYIN

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/28/11/34/resized_7de47-cf863219fahrettinkocadekupe.jpg

Mevsime bağlı basit soğuk algınlığı olan vatandaşların bile ısrarla ‘korona’ testi istemesinden dert yanan sağlık çalışanları, ‘Korona şüphesiyle gözlem altına alınan kişilerin, tanı konulmadan haber yapılması paniği körüklüyor’ diyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vatandaşlarda paniği artıran yalan haberlere tepki göstererek, “Birçok tezvirat yapılıyor. Bunlara inanılmaması gerek” dedi. Bugüne kadar ‘koronavirüs’ tanısı olan hiçbir hasta olmadığını vurgulayan Koca, “Şu ana kadar kesin koronavirüs tanısı alan hiçbir hastamız olmadı. Denizli’de, Nevşehir’de, İzmir’de, Konya’da şüpheli vakalarımız olmuştu. Bu vakalarımızda ağırlıklı H1N1 (Domuz gribi) pozitif olarak sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

DÜNYA
Korona virüs teşhisi konan adam tartıştığı görevlilerin üzerine öksürdü

ÇİNLİ TURİST GRİP ÇIKTI

Nevşehir Denizli Konya ve İzmir’de şüpheli olan vakalar olduğunu ancak H1N1 ve mevsimsel gripler olduğunun belirlendiğini anımsatan Bakan Koca, Aksaray’daki vakayla ilgili, “Çin’den gelen 9 kişilik kafile tur operatörüne ve şoför izole bir ortamda yakın takip etmeyi güvenlik amaçlı uygun gördük. Bugün sonuç H1N1 (Domuz gribi) çıktı ve emin olduk. Bundan sonra da mevsimsel grip olarak yaklaşımımız olacak. Çin’e giden ve gelen yolcularımız olduğunda şikayetler olduğunda en yakın sağlık merkezine başvursunlar.”

Korona şüphesi için 25 hastane belirlendi

GÜNDEM
Çin'den gelen yolculara virüs taraması

Bakanlıktan rehber

Sağlık Bakanlığı koronavirüs hakkında sağlık çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla rehber yayımladı. “2019-nCoV Rehberi”nde hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve olası vaka durumlarında neler yapabilecekleri bilgisine yer verildi. BULAŞMA YOLU: Hastalık insandan insana damlacık (öksürük, hapşırma gibi ) yoluyla bulaşır. BELİRTİLER: Enfeksiyonun yaygın belirtileri ateş, öksürük. Daha ciddi vakalarda ise zatürree ve ağır akut solunum yolu enfeksiyonları. ÖNLEMLER: Kesin veya olası enfeksiyonu olan bir kişi ile yakın temas etmiş olan kişiler 14 gün boyunca izlenecek. Temasta bulunanların ateş, öksürük, ishal, kusma gibi belirtilerinin olup olmadığı telefonla günlük olarak sorulacak. İzolasyon önlemlerine, hastanın sağlık kuruluşunda bulunduğu süre boyunca devam edilecek. Vakalar, negatif basınçlı odada izlenecek. Olası ve kesin vakalar ile temas edecek personel için gerekli e malzemeler sağlık kuruluşlarınca temin edilecek.

Denizde de alarm verildi

GÜNDEM
Denizli'de Corona virüs iddialarına yalanlama