Ukrayna’da sular durulmuyor

Ukrayna krizi tırmanırken Moskova nükleer tatbikat yaptı. Balistik füzelerin hedefleri vurduğu gözdağı gibi tatbikatı Putin yönetti. Donbas’taki Rus ayrılıkçılar seferberlik ilan etti. Putin, yedek askerlerin eğitilmesi talimatı verdi. ABD ile AB’den “Saldırının bedeli ağır olur” tehdidi geldi. Münih’te BM’den güvenlik garantisi isteyen Zelenski, “NATO Ukrayna’yı isteyip istemediği konusunda dürüst olmalı” dedi.

Moskova nükleer tatbikat yaptı.

Ukrayna’nın doğusunda, Rus yanlısı ayrılıkçıların idaresindeki Donestk ve Luhansk bölgelerini kapsayan Donbas’ta gerilimin dozu her geçen saat artarken, Batılı ülkelerle Rusya arasındaki karşılıklı açıklamalar ve adımlar art arda geliyor.

Ukrayna’ya saldırı iddialarının zirve yaptığı bir dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yedek askerlerin eğitime alınmasına yönelik kararname imzaladı. Rus ayrılıkçısı Donetsk Halk Cumhuriyeti de Ukrayna ordusunun bölgeye saldırıları artırdığını öne sürerek seferberlik ilan etti. Söz konusu adımlara ABD ile Avrupa Birliği’nin (AB) tepkisi ise sert oldu. Putin’in Ukrayna’yı işgal etmekte kararlı olduğunu söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, bunun bedelinin ağır olacağını kaydetti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Olası bir saldırının Rus ekonomisine maliyeti yüksek olur” açıklamasında bulundu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/19/11/31/resized_9b058-6021546cmanc59fet1.jpg

YEDEK ASKERLERE ÇAĞRI

Rusya Yasal Enformasyon İnternet Portalı’nda yayımlanan ve Putin’in imzaladığı kararnameye göre, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nde, Rusya Ulusal Muhafız Birlikleri’nde, devlet güvenlik kurumlarında ve Federal Güvenlik Servisi kurumlarında askerlik görevi ile ilgili yedekte tutulan Rus vatandaşlarına, 2022 yılında eğitime alınmaları için çağrı yapıldı. Karar, Moskova’nın “savaşa hazırlandığı” şeklinde yorumlandı. Moskova tarafından yapılan açıklamalarda sık sık Ukrayna’ya yönelik müdahale olmayacağına dair söylemler kullanılsa da atılan adımlar bu sözlerin doğruluğuna gölge düşürüyor.

AYRILIKÇILARDAN SEFERBERLİK İLANI

Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunun bölgeye havan topu atışlarını artırdığını belirterek seferberlik ilan etti. Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin, seferberlik kararnamesini imzalayarak yedek askerleri göreve çağırdı. Puşilin önceki gün de Donbas’taki sivillerin bölgeden tahliye edildiğini ve Rusya’ya gönderildiğini duyurmuştu. Öte yandan dün ayrılıkçıların saldırılarında iki Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği, dördünün de yaralandığı bildirildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/19/11/32/resized_1374e-91202ec6zelenskiyeni2.jpg

Zelenski Münih’te

Rus kuvvetleri savaşa hazır

Uluslararası haber ajansı AFP’ye konuşan ABD’li bir savunma yetkilisi, Ukrayna sınırındaki Rus kuvvetlerinin yüzde 40’ından fazlasının şu anda saldırı pozisyonunda olduğunu söyledi. ABD’nin çarşamba gününden bu yana önemli hareketler gözlemlediğini kaydeden yetkili, “Moskova sınıra 125’e yakın taktik grup yığdı. Bölgede 150 binden fazla Rus askeri mevcut ve bunların yüzde 40 ila 50’si saldırı pozisyonunda” ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/19/11/33/resized_7884c-e1b87a2eputin27dengc3b6vdegc3b6sterisi.jpg

Putin’den gövde gösterisi

Sivillerin eğitimi devam ediyor

Ukraynalı siviller olası bir işgal durumunda ülkelerini savunmak için askeri eğitim almayı sürdürüyor. Başkent Kiev’in dışındaki Desnyanskyi bölgesinde bulunan eski bir sanayi tesisinde verilen eğitime, aralarında kadınların da olduğu farklı yaşlardan çok sayıda sivil katıldı. Farklı gruplara ayrılan sivillere silah kullanma, arazide ilerleme, binalarda güvenliği sağlama, gözetleme ve haberleşme eğitimi verildi. Siviller, 1 Ocak itibarıyla Ukrayna ordusunun bir parçası kabul edilen Bölgesel Savunma Güçleri kapsamında görev alacak.

Siber saldırıda GRU izi

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/19/11/36/resized_0d634-803fed31joebiden.jpg

Biden tehdit etti

Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna krizinde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Biden, “İşgalin bedeli ağır olur” dedi. Biden, Rus mevkidaşının Ukrayna’yı işgal etme konusunda kararlı olduğunu belirtirken, başkent Kiev’in de hedef alınacağını ifade etti. Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini ancak bu ülkeye savunma yardımlarını sürdüreceklerini kaydeden ABD Başkanı, “Rusya hâlâ diplomasiyi seçebilir, çok geç değil. Aksi halde sert yaptırımlara hazırız. Bedelini ağır öderler” ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/19/11/38/resized_39483-99d4c50acanlc4b1yayc4b1ndatekmetokatkavga1.jpg

Canlı yayında tekme tokat kavga

70 ateşkes ihlali

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu, 2 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini ve 4 askerin yaralandığını açıkladı. Açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, 70 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi.

DÜNYA
Biden Ukrayna gerilimine ilişkin konuştu: Rusya Kiev'i hedef alacak

DÜNYA
Savaş için yeni tarih verdiler: İşte Rusya'nın Ukrayna'yı muhtemel işgal planı