Ukrayna’da çantalar hazır

Ukrayna-Rusya arasında son günlerde yaşanan gerilim bölgeyi bir anda sıcak savaşın eşiğine getirdi. GZT Avrasya Editörü Nazgül Kenzhetay gelişmeleri yakından takip etmek için Ukrayna’nın başkenti Kiev’deydi. Gönüllüler 4 Ukraynalı askerin öldürüldüğü Donbas’a akın ediyor. Ülkenin batısında da protestolar hakim. Ukrayna halkı protestoyu seven bir halk ve savaş yüksek sesle dile getiriliyor. Eşyalar da toplanmış durumda. Bir bölümü olası savaşın çıkacağı bölgeye hareket edecek, diğerleri göçe hazırlanıyor.

NAZGÜL KENZHETAY

NAZGÜL KENZHETAY - KİEV

Ukrayna-Rusya arasında son günlerde yaşanan tehlikeli gerilim bölgeyi savaş alarmına geçirdi. Ukrayna’nın doğusunda aylardır düşük seviyede seyreden ve uluslararası alanda ilgi çekmeyen gerilim son günlerde keskin bir artış gösterdi. Bunda Rusya destekli ayrılıkçı grupların Ukraynalı 4 askeri öldürmesi ve Rus birliklerinin sınırdaki yığınağı etkili oldu.

DÜNYA
Ukrayna'da kriz: Rusya'dan sınıra yoğun asker sevkiyatı

ÖZGÜN
Ukrayna Rusya son durum: Savaş mı çıkacak: Ukrayna ve Rusya arasında ipler geriliyor!

RUSYA NE İSTİYOR

2014 yılında Rus yanlısı Ukrayna hükümetinin Avrupa ile yakın ortaklık anlaşmasından vazgeçerek yönünü tamamıyla Moskova’ya çevirmesi eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç’i koltuğundan eden Maydan hareketlerinin başlamasına sebep olmuştu. Batıyla entegrasyonu savunan yeni yönetimin ülkede Rusya’nın etkinliğini kısıtlaması Kremlin’i kızdırdı. Rusya, yıllardır altyapısını hazırladığı şekilde Kırım’ı işgal etti. Ardından, çoğunluğu Rusça konuşan ve etnik Ruslardan oluşan, en önemlisi de geniş kömür rezervlerine sahip Ukrayna’nın Doğu bölgesi Donbas’ı Ukrayna’dan ayırdı.

DÜNYA
Ukrayna'dan Rusya'ya tepki: Bizi baskı altına almaya çalışıyorlar

KİEV MOSKOVA’YA KARŞI ADIM ATIYOR

26 Mart itibariyle bölgede tansiyon birden arttı. Kiev hükümeti 7 yıl sonra Rusya’ya karşı somut adımlar atarak Kırım’ı işgalden kurtarma stratejisini kabul etti. Moskova’ya yakın yayın kuruluşları kapatıldı. Ben de durumu yakından takip etmek için Kiev’deydim.

KIRIM’IN KAPISINDAN DÖNDÜM

Daha önceki tecrübeler bunu gösteriyor. Bir Türk gazeteci olarak Kırım’a Rusya üzerinden giriş yapmanız da mümkün ancak bu Rusya’nın eline fırsat vermeniz anlamına geliyor. Çünkü Rusya tarafından girmek Kırım’ın işgalini onaylamanız anlamına geliyor. Bu nedenle ben de bunu tercih etmedim.

UKRAYNALILAR ÇANTALARINI HAZIRLAMIŞ

Buluştuğum Kırımlı arkadaşlarımın ailelerinden koptuğunu öğrendim. Anne ve babaları Kırım’da kalmış kendileri ise Ukrayna’ya gelmiş. İşgalin ardından Kırım’da zorla Rus pasaportu dağıtıldığını ve kabul etmeyenlere yaptırımlar uygulandığını anlattılar. İşgalden sonra bilindiği gibi Ukrayna pasaportu devre dışı kaldı ve Kırım Tatarlarına pasaport zulmü uygulandı. Kabul etmeyenler soruşturmalar ve tutuklamalar geçirdi ve hatta sayısız kaçırılan var. Bu kişilerden halen daha haber alınamıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/04/06/37/resized_fa78e-9e6114caukrayna2.jpg

Kırım askeri üs oldu

Bölgede aktif savaş çıkar mı?

Rusya’nın askeri hamleleri konuyu takip eden tarafları ikiye bölmüş durumda. Bazıları Rusya’nın çoğunlukla güç gösterisi yaptığını ve saldırısını yenilemeye istekli olmadığına inanıyor. Diğerleri, Putin’in ABD’nin yeni başkanını test etmeyi amaçlayan bir operasyonu olduğunu düşünüyor. Ancak bu testin hızla daha kaygı verici bir duruma dönüşmeyeceğinin garantisi yok.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/04/06/40/resized_fd505-ee7fa7c4ukrayna4.jpg

Ukrayna yolun ortasında kaldı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov da bize Kırım’daki insan hakları ihlalleri ve mesnetsiz tutuklamalara işaret edip bölgenin korku dolu bir yarımadaya dönüştüğünü söyledi. Çubarov, “Uluslararası teşkilatlar Ukrayna’nın işgal altındaki toprakları hakkında ne yapacaklarını bilmiyor. Çünkü Rusya Federasyonu büyük bir askeri devlet, nükleer silahları var. Bu devletin işgali durdurmasına yönelik mekanizmalar halen bulunamadı. Dolayısıyla Ukrayna yolun ortasında kaldı” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/04/06/41/resized_e939d-5bc25068ukrayna3.jpg