Suriye sınırının güvenliği için anahtar bölge Menbiç: Harekat son derece hızlı yapılmalı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'nun Fırat'ın doğusunda gerçekleştirdiği askeri harekat tüm hızıyla devam ederken gözler bir yandan da Menbiç bölgesinde yaşanan gelişmelerde. Suriye Milli Ordusu, harekat planı çerçevesinde Sacur nehri hattına binlerce asker sevk etti. Esed rejimi güçleri de Menbiç'in batı kırsalındaki Arimah beldesine bulunuyor. Yenisafak.com'a konuşan uzmanlar, bu bölgeye yönelik askeri harekatın ikinci aşamada gerçekleştirilebileceğini ve Esed rejiminin varlığı nedeniyle olası askeri harekatın son derece hızlı yapılması gerektiğini belirtiyor.

Hasan Hız
Fırat'ın batı bölgesinde yer alan Münbiç, stratejik önemiyle dikkat çekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'nun Fırat'ın doğusundaki ilerlemesi devam ediyor. Bu askeri harekat gerçekleştirilirken, gözler bir yandan da Menbiç hattında yaşanan gelişmelerde.

Suriye Milli Ordusu, harekat planı çerçevesinde Sacur nehri hattında binlerce asker sevk etti. Menbiç ilçesinin batı kırsalındaki Arima bölgesinde Esed rejimine bağlı güçler bulunuyor.

Bu gelişmeler ışığında, Menbiç bölgesinin stratejik önemini ve sahadaki yaşanabilecek gelişmeleri SETA Güvenlik Araştırmalarından Ömer Özkizilcik'a sorduk.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/11/10/07/resized_7fc2f-42620c8dresized_917e2d3a11748ozkizilcik.jpg

Özkizilcik, Menbiç'te Esed rejimi güçleriyle bir yarış olabileceğini belirterek, "Biz kuzeybatıdan ilerlerken, Esed rejimi güneybatıdan ilerleyebilir. Bu yüzden Menbiç'teki askeri harekat son derece hızlı gerçekleştirilmeli" değerlendirmesinde bulundu:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/11/10/14/resized_58dd1-cb1e27earesized_6515cda7c2d581.jpg

Menbiç neden önemli?

2016 yılında ABD desteğiyle YPG'li teröristlerin ele geçirdiği 'Menbiç bölgesinin stratejik önemine' dikkat çeken Özkizilcik şunları söyledi:

"Menbiç'in bir çok açıdan önemi var. Birincisi stratejik konumu dolayısıyla Menbiç Fırat'ın doğusunu Halep'e bağlayan M4 karayolunun üzerinde bulunuyor. Aynı zamanda da Tişrin Barajı'nın hemen dibinde bulunuyor. Yani su elektrik ihtiyacı nedeniyle de stratejik bir önemi var. Diğer bir nokta ise, Menbiç'teki yoğun nüfus. Halep'ten sonra en büyük nüfus yoğunluğuna sahip olan ilçe burası.

Bu ilaveten diğer bir husus Fırat Kalkanı bölgesinin güvenliği. Çünkü eğer o bölgeye eklendiği takdirde, Fırat'ın doğusu ile Fırat'ın batısındaki bölgeler arasında bağlantı sağlanmış olacak. Bu çerçevede Menbic'in özgürleştirilmesi son derece elzem."