Soçi Anlaşması

Barış Pınarı Harekatı ile Tel Abyad ve Rasulayn’da kurulan “güvenli bölgeyi” ABD’ye kabul ettiren Türkiye, Soçi’de ikinci zafer kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 6 saat 20 dakikalık görüşmesinin ardından yayınlanan ‘muhtıra’ya göre PKK 150 saat içinde sınırdan 30 kilometre içeriye çekilecek.

Haber Merkezi
Recep Tayyip Erdoğan (sol) Vladimir Putin (sağ)

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na, ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler kala, Rusya'nın Soçi kentinde kritik bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda bir araya geldi. Yaklaşık 6.5 saat süren başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantsında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/23/02/14/resized_3a8a9-a772bf45erdoputinoda.jpg

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’da

İSTİKRAR İÇİN CİDDİ ÇABA HARCADIK

Özellikle bugünkü görüşmede ana gündemimiz Suriye'de görüşmelerdi. Ekonomi alanında milli paralarla ticaretin artırılması kararını almıştık. S-400'lerle ilgili belirlediğimiz takvim çerçevesinde teslimatlar yapılıyor. Ortak çıkarlar doğrultusunda gayretli çalışmalarımız devam edecek. Savunma sanayii alanında ciddi adımlar atıyoruz. Suriye'de istikrarın tesisi için ciddi çaba harcadık. Ortak çabalarımız neticesinde pek çok önemli karara imza attık.

HAREKATLA İLGİLİ BİLGİ VERDİK

30 Ekim tarihinde anayasa komitesi ilk kez toplanacak. İdlib Gerginlği Azaltma Bölgesi de yaptığımız görüşmenin gündemindeydi. Türkiye olarak gerek Rus dostlarımızın endişelerinin giderilmesi konusunda çalışmayı sürdüreceğiz. Sayın Başkan ile Barış Pınarı Harekatı'nı ele aldık. Harekatla ilgili kapsamlı bilgi verdik. Ana gaye bölgeden PKK/YPG terör örgütünü çıkarmaktır. Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünü hızlandırmaktır. Bu Suriye'nin toprak bütünlüğünü de garanti altına alacaktır. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur.

ADIMLARIMIZI HASSASİYETLE ATTIK

Bütün adımlarımızı hassasiyetle attık. 4 bin kilometrekarelik alanı terörden temizledik. Bir dönem terör ve çatışma ile anılan Suriye toprakları Türkiye'nin çabalarıyla yeniden huzur ve istikrara kavuştu. Bu modeli Suriye'nin kuzeyindeki diğer bölgelere de uygulamak istiyoruz. Artık bu kardeşlerimizin vatan hasretini dindirecek adımları atmamız gerekiyor. Barış Pınarı Harekatı'nın bir diğer önemi bunu temin etmektir.

AYRILIKÇI HAREKETLERE İZİN YOK

Öncelikle 1 milyon ardından bir bu kadar daha Suriyelinin yerleşeceğine inanıyoruz. Uluslararası toplumun katkılarıyla bu planı hayata geçireceğiz. Gönüllü geri dönüşleri hızlandıracak projelerı hızlandıracağız. Bugün tarihi bir mutabakata imza attık. Türkiye ve Rusya ayrılıkçı kimseye izin vermeyecek. 150 saat içinde YPG/PKK 30 kilometre dışına çıkarılacak. Süre yarın saat 12.00'de başlayacak. 150 saatin sonunda Barış Pınarı'nın batısı ve doğusunda 10 kilometrede Türk ve Rus devriyeleri başlayacaktır. Suriye halkı olarak ülkede istikrarın yeniden hakim olması için tüm gücümüzle çalışacağız.

DÜNYA
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 150 saat içinde PKK/YPG 30 kilometrelik hat dışına çıkarılacak

10 maddelik Barış Pınarı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/23/02/15/resized_27ba6-2f51e92ecavusoglu01.jpg

Soçi'deki görüşmeler sonucu Türkiye ve Rusya, Suriye'deki güvenli bölge konusunda mutabakata vardı. 10 maddelik mutabakat muhtırasını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov açıkladı. Terör örgütünün Tel Rıfat ve Münbiç'ten de çıkarılacağı anlaşma şöyle:

DÜNYA
Rusya ile varılan 'Güvenli Bölge' mutabakatının maddelerini Bakan Çavuşoğlu okudu

Kamışlı’nın sadece merkezi hariç

Mutabakatta yer alan “Kamışlı şehri hariç” ifadesiyle sadece Kamışlı şehir merkezinin kastedildiği öğrenildi. Dışişleri kaynakları, 5. maddenin Kamışlı hariç ancak Kamışlı’nın üst bölgesi dahil Irak sınırına kadar olan tüm bölgeyi kapsadığını belirtti.

Türkiye’yi anlayışla karşılıyoruz

Yeni harekata gerek kalmadı

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, mutabakat çerçevesinde Barış Pınarı Harekâtı alanının dışında bir harekâta gerek kalmadığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Barış Pınarı Harekâtı alanı dışındaki hudutlarımızın güvenliği ve YPG terör örgütü unsurlarının 30 km. dışına çıkarılmasına yönelik esasları da içeren mutabakat çerçevesinde mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır. Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir”

Trump: Güzel haber

Macron teröristlerle konuşuyor

DÜNYA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşılayan Putin: Siz geldiniz hava ne kadar güzel oldu