Maraş için 338 Rum başvurdu

Yunanistan ve GKRY’nin itirazlarına rağmen 338 Rum, Maraş’taki arazilerini ya da bedelini almak için başvurdu. Rumlardan 242’si mallarının iadesini talep ederken, 95’i tazminat istedi. 1 kişi ise Maraş’taki mallarını Türk vatandaşıyla takas edebileceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada Maraş’ta malları olan Rumların, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurabileceğine dikkat çekmişti.

Aybike Eroğlu
Ulusal Birlik Partisi milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Maraş’ın açılmasından sonraki aşamanın askeri bölge statüsünden çıkarmak olduğunu söyledi.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKYR) tüm karşı çıkmalarına rağmen, Rum vatandaşlar Maraş’taki arazileri için başvurulara başladı. Maraş’ın açılmasıyla sonuçlanan hukuki sürecin 2010’dan bu yana takipçisi olan Ulusal Birlik Partisi Mağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Maraş’taki malları için 338 Rum vatandaşının başvuruda bulunduğunu belirtti.

DÜNYA
Maraş'ta yeni dönem başlayacak

3 MİLYON 214 BİN STERLİNLİK TAZMİNAT

Hasipoğlu “Başvurulardan 242’si mallarının iadesini talep ederken, 95’i ise tazminat talebinde bulundu. 1 Rum vatandaşı Maraş’taki mallarını Türk vatandaşıyla takas edebileceğini söyledi” dedi. Talep edilen malların 15’i otel, 20’si dükkan, 4’ü fabrika, 137’si ev, bina ve apartman olarak şekillenirken, 162’si ise arsa ve tarlalardan oluşuyor” dedi. Rumlarca talep edilen tazminat miktarı 3 milyon 214 bin sterlin (Yaklaşık 33 milyon lira) olarak belirlendi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/17/03/25/resized_441fd-82cb08eboguzhanhasipoglu1.jpg

DÜNYA
Maraş'ta yeni dönem başlayacak

TAVİZLER RAFA KALKTI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/17/03/37/resized_9c7db-b4054ab2maras16.jpg

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan piknik yapacağız demişti: Maraş yemeği menüsünde ne var?

ARTIK KAPALI TUTMAYI DOĞRU BULMADIK

2010-2015 yılları arasında yürütülen federasyon müzakerelerinde görev alan Hasipoğlu, “Müzakere heyeti üyesi olarak 6 başlıktan sorumlu hukuk danışmanıydım. 46 yıldır Maraş’ın kapalı kalmasının temelinde, Kıbrıs Rum iradesiyle bir gün anlaşma beklentisi vardı. Gelinen noktada her müzakereyi reddeden Rum tarafıyla ortak bir vizyonumuz olmadığı açık. Daha fazla kendimize ait olan bir toprak parçasını kapalı tutmayı doğru bulmadık, bu açılımın sebebi de budur” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türk halkının haklarının gasbedilmesine artık tahammülümüz yok

HER ADIM KKTC’Yİ İLGİLENDİRİR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/17/03/38/resized_3d22d-4b4b92e0maras10.jpg

Daha fazla kapalı tutamazdık

Kuralları KKTC koyacak

Mağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “1974 öncesi mülklerin Maraş’taki yasal sahiplerine iade edilmesi BM Güvenlik Konseyi’nce alınan kararlarla ifade ediliyor. Taşınmaz Mal Komisyonu da buna imkan tanıyan önemli bir yasal mekanizma. Maraş’taki imar kurallarını biz koyacağız. Vergiyi bize ödeyecekler. Oradaki turizm teşvik mevzuatını ortaya koyacağız. Dolayısıyla oraya gelip yerleşen, otelini işleten, evinde kalmak isteyen Rumlar, KKTC’yi tanımış olacak. Bu durumun önemli bir siyasi sonucu da var. Maraş, KKTC toprağı olduğu için AB kuralları da uygulanmıyor. AB’nin 10 numaralı protokolü ‘Eğer GKRY etkin ve fiili bir kontrolü yoksa AB yasaları uygulanmaz’ diyor. KKTC toprağında da KKTC yasaları uygulanır. Yasal gereklilik ve konjönktür bunu gerektirir.”

Benim toprağım dedik!