Macron'a mülteci çağrısı: 30 kuruluş açık mektup yolladı

Fransa'da 30 kuruluş, Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin (AB) uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı göstererek, Yunan sınırına gelen Avrupa'ya gitmeye çalışan sığınmacıların insani şekilde karşılanması için gerekeni yapması konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a çağrıda bulundu.

Emmanuel ​Macron

Fransa'da faaliyet gösteren, aralarında İnsan Hakları Ligi (LDH) ve Genel İş Konfederasyonun (CGT) da olduğu 30 kuruluş, Emmanuel Macron'a gönderdikleri açık mektupta, Türkiye'de bulunan sığınmacıların Yunanistan'a geçmeye çalıştığı anımsatıldı.

"Uluslararası hukukun temel prensipleri çiğnendi"

DÜNYA
Uluslararası İdlib Konferansı: Acilen çadırlara ve barınağa ihtiyaçları var

Avrupa'da aşırı sağcıların tansiyonu tırmandırdığı bir dönemde AB ve üye ülkelerin savunmasız sığınmacılara karşı insani yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulanan mektupta, Yunanistan ve AB'nin, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı göstererek, Yunan sınırına gelen sığınmacıların insani şekilde karşılanması için gerekeni yapması konusunda Macron'a çağrıda bulunuldu.

Yunanistan uluslararası hukuku ihlal ediyor

Uluslararası hukuk ile mültecilere dair uluslararası sözleşme ve mutabakatlara göre, kendilerini güvende hissetmeyen, savaş ve benzeri korkular nedeniyle ülkelerini terk eden her insan, başka bir ülkeye sığınma hakkına sahip bulunuyor.

DÜNYA
Yunan polisinin gazı tükendi: 15 kilometrelik duvar inşa edecekler

DÜNYA
Yunan makamları Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanabilir

"Herkes zulüm karşısında başka ülkeye sığınma hakkına sahiptir"

"İltica hakkı verilmeli"

AB'nin göç politikasını şekillendiren ve hala üzerinde çalıştığı "Ortak Avrupa İltica Sistemi"ne göre ise "kendi vatanında ciddi zulüm ve zarar tehdidiyle karşı karşıya kaldığı için kaçan ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan kişilere" iltica hakkı verilmesi gerekiyor.