Kuzey Kore balistik füze denemesi yapmadı

'Güneşin Günü' ismiyle düzenlenen törenlerde balistik füze denemesi yapacağı tehdidinde bulunan Kuzey Kore, denemeyi yapmadı. Son dönemde ABD ile Kuzey Kore arasında artan gerilim nedeniyle bölgede savaş senaryoları konuşuluyor.

Yeni Şafak
Kuzey Kore'de 'Güneşin Günü' töreni düzenlendi.

ABD ve Kuzey Kore arasındaki tansiyon giderek yükselirken, Kuzey Kore dün Devlet Başkanı Kim Jong-un’un dedesi ve ülkenin kurucusu Kim İl-sung’un 105’inci doğum gününü kutladı. Törenin ardından herhangi bir balistik füze denemesi yapılmaması ise günlerdir ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin fitilinin ateşlenmesini şimdilik engelledi.

Habertürk'ün haberine göre ‘Güneşin Günü’ adıyla bir gövde gösterisine dönüştürülen kutlamada, Pyongyang yönetimi füze ve silahlarını sergileyerek şov yaptı.

Törende ABD ile gerilime neden olan balistik füzeler, ağır vasıtaların üzerine yerleştirilmiş şekilde tören alanından geçti. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ise devlet televizyonunda yayınlanan dev geçit töreninde konuşma yapmadı.Topyekün savaş olur

Kim Jong-un’a en yakın isimlerden olan yardımcısı Choe Ryong-hae, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, ‘topyekûn bir savaşa’ karşılık vereceklerini söyledi.

Ryong-hae, “Topyekün bir savaşa, topyekün bir savaşla karşılık vermeye hazırız. Nükleer bir saldırıya, nükleer saldırıyla cevap veririz” diye konuştu.ABD bölgeye savaş gemisi gönderdiABD’nin, Kuzey Kore’nin olası bir balistik füze denemesine gözdağı vermek amacıyla hafta başında USS Carl Vinson uçak gemisi bölgeye hareket etmiş, ABD Başkanı Donald Trump ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kuzey Kore belasını arıyor. Eğer Çin bu konuda yardım etmeye karar verirse harika olur. Eğer yardım etmezlerse de biz sorunu onlar olmadan çözeriz” mesajını yayınlamıştı.

Karşılıklı gerilimin ardından Çin, Kore Yarımadası’ndaki askeri bir çekişmenin kazananı olmayacağını söylemiş ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “Bir kez savaş olursa birçok kaybeden olacak” demişti.