Kirli plan yine devrede: ABD Irak'ı 3'e bölmeyi planlıyor

Irak’ta etkisi azalmaya başlayan ABD'nin "Sünni Anbar Özerk Bölgesini" kurma çabalarını yeniden hızlandırdığını savunan uzmanlar, böyle bir planın uygulanmaya konulmasıyla Irak'ın tamamen parçalanacağını, bölgenin etnik ve mezhepsel çatışmalarla dolu bir kaos ortamına sürükleneceği uyarısını yapıyor.

2003 yılında Irak topraklarını işgal eden ABD yönetimi, ülkeyi kaosa sürükledi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, Irak’ta Sünnilerin dışlanması ve dışlanan bu grupların DEAŞ gibi terör örgütlerine dönüşmesinden sonra Irak'ta bir Sünni özerk bölge iddialarının ortaya atıldığını hatırlattı. "Bu plan özellikle İranlı General Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin hemen ardından tekrar gündeme geldi." diyen Tomar, "Bağdat hükümetinin ABD birliklerini ülkeden çıkarma kararından sonra, Beyaz Saray uzun yıllar önce hazırladığı Irak’ta "Sünni Enbar Özerk Bölgesini’ kurma planını yeniden devreye soktu" yorumunu yaptı.

İran’ın Irak üzerinden Suriye, Lübnan ve Hizbullah’a uzanması ve bu yolla İsrail’i tehdit etmesinin bu projeyi yeniden tetiklediğini kaydeden Tomar, şöyle konuştu:

"Pamuk ipliğine bağlı"

Irak’ta Sünni Anbar Özerk Bölgesini kurma planının gerçekleşmesi durumunda Irak'ın bölünebileceğine dair endişelerle ilgili değerlendirmede bulunan Tomar şu ifadeleri kullandı:

Prof. Dr. Cengiz Tomar, ABD’nin, Irak’ta Sünni Anbar Özerk Bölgesini kurma planının gerçekleşmesi durumunda Irak'ın tamamen parçalanacağını, bunun da tüm bölgeyi etkileyeceğini kaydetti.

Bu durumun İran’ın kara yoluyla Suriye ve Lübnan’a yani Akdeniz’e çıkma planlarını alt üst edeceğini savunan Tomar, şöyle devam etti:

"5 ülkeden 14 devlet çıkarma haritaları hazır"

İstanbul Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Barış Ertem ise ABD’nin 3 özerk parçadan oluşan bölünmüş bir Irak düşüncesinin ortaya çıkışının yaklaşık 15 yıl öncesine dayandığını belirtti.

ABD Harp Akademisi’nden emekli bir yarbay ve askerî analist olan Ralph Peters’ın hazırladığı ve 2006 yılında ABD’nin prestijli dergilerinden Armed Forces’da yayımlanan bir haritada, birçok Orta Doğu ülkesi gibi Irak’ın da parçalanmış olarak gösterildiğini hatırlatan Dr. Ertem, "Haritada Irak’ın kuzeyi 'Free Kurdistan' (Bağımsız Kürdistan), Basra kıyıları 'Arab Shia State' (Şii Arap Devleti) ve batısı da Anbar Eyaleti merkez olacak şekilde 'Sunni Iraq' olarak adlandırılmıştır." dedi.

Benzer bir haritanın 2013 yılında ABD’nin New York Times Gazetesi’nde de yayımlandığını da hatırlatan Dr. Erten şu bilgileri paylaştı:,

Dr. Ertem, ABD’nin Irak’ın batısındaki Selahaddin bölgesinde özerk bir “Sünni devlet' kurmak istemesinin en önemli sebeplerinden birinin de zengin petrol rezervlerini kontrol altına almak olduğunu savundu.

DÜNYA
Bakan Çavuşoğlu: Bu zor günlerinde Iraklı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız

Irak’ta istikrarı bozacak ve mezhep çatışmasını daha da şiddetlendirecek olan böyle bir gelişmenin, Türkiye’nin sınır güvenliği ve bölgeye yönelik planları açısından son derece olumsuz sonuçlara neden olacağının altını çizen Dr. Ertem, sözlerini şöyle tamamladı:

DÜNYA
ABD-İran gerilimi Irak'ı ateşin ortasına atıyor