'Kaşıkçı' olayının sorumlusu 'Çöl'ün oğlu'

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması, ardında pek çok soru işareti bıraktı. Uluslararası basın Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili Suudi Arabistan'ı ve Prens Selman'ı suçluyor. Suud yönetimi iddiaları reddetse de, Kaşıkçı'nın Konsolosluk'ta olduğu anlara ilişkin "Kameralar bozuktu" açıklamasına kimse inanmamış gibi görünüyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğuna girmesinin ardından kaybolması, ardından cevabı olmayan sorular bıraktı.

Kaşıkçı'nın kaybolmasından bu yana günler geçti ama hala net bir cevaba ulaşılmış değil. Uluslararası basın ve medya, Kaşıkçı olayını konuşmaya devam ediyor.

"Cevaplara ihtiyacımız var"

Kaşıkçı'nın yazılarını yayınlayan Washington Post, gazeteciyle ilgili haberini yayınladığı sayfasında, "Eksik ses" başlığıyla boş bir alan yayınladı. Gazete, bu boş sayfa ile "Cevaplara ihtiyacımız var" mesajı verdi.

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı olayının sorumlusu olarak görülmesi batı medyasında dikkat çeken bir diğer mesele.

"Sorumlu Prens Selman"

Amerika'nın tanınmış dergilerinden Foreign Policy, "Prens Selman, yurtdışındaki Suudi Arabistanlılardan korkuyor" başlıklı yazısında, Prens'in Kaşıkçı olayından sorumlu tutulduğunu yazdı.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: "Kaşıkçı, Suudi Arabistan'da son dönemde Muhammed bin Selman'ın egemenliğine tehdit olarak gördüğü bir isimdi. Kaşıkçı gibi pek çok isim, Suudi Arabistan'dan kaçarak başka ülkelere gitti."

"Çöl'ün insafsız ve gaddar oğlu"

Alman dergisi Spiegel'in web sitesinde yayınlanan "Çöl'ün insafsız ve gaddar oğlu" başlıklı yazıda da Prens Selman'ın Kaşıkçı olayında sorumlu olduğu mesajı verildi.

Yazıda şu ifadeler yer alıyor:

Merkel her ne kadar 'çölün insafsız oğlu' Prens salmanı Ortadoğu'daki sakinliği sağlayan tek kişi olarak görse de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kayboluşu bu resmi göstermiyor. Gazetecinin kaybolması iki senaryoyla açıklanabilir: Ya Konsolosluk binasında 15 ajan tarafından öldürüldü ya da Suudi Arabistan'a kaçırıldı.

Yazı şöyle devam ediyor:

"Arabistan bu iddiayı reddetse de gazetecinin nerede olduğuyla alakalı makul bir açıklama yapamıyor ve kanıt sunamıyor. Konsolosluğu izleyen kameralar o gün nedense 'bozulmuş'

"Reformizm ve diktatörlük"

AFP'de ‘Reformizm ve diktatörlük’ başlığıyla yayınlanan yazıda, Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması meselesi üzerinden bir değerlendirmede bulunuldu. Yazıda, Prens Selman'ın "Reformcu ve yenilikçi bir imaj çizmeye çalıştığını ancak muhalif sesleri bastırmak için her türlü yolu kullandığı" ifadelerine yer verildi.

Trump: Endişe duyuyorum
ABD Başkanı Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında günler sonra sessizliğini bozdu. Trump, Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın kaybolduğuna dair haberlere ilişkin 'endişe duyuyorum' açıklaması yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin "Eğer medyadaki haberler doğrulanırsa, olayı ciddi bir şekilde ele alacağız. Dostluklar paylaşılan değerlere bağlıdır" dedi. Ayrıca Hunt, görüştüğü Suudi mevkidaşı Cubeyr'e Türkiye'yle tam iş birliği yapması ve en kısa sürede daha fazla bilgi vermesi çağrısında bulundu.

İngiltere'den Suudi Arabistan'a 'Cemal Kaşıkçı' çağrısı

Almanya'dan Kaşıkçı açıklaması

Dünya basınından 'Cemal Kaşıkçı' yorumları: Görüntüler kanıt niteliğinde