Karşılığını görecekler

Esed yönetimindeki Suriye rejimi, terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ’a karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab operasyonunu yürüten Türk birliklerine saldırdı. Saldırıda 3 askerimiz şehit oldu, 10 askerimiz de yaralandı. İlk açıklamada “haberimiz yok” diyen rejim, daha sonra “konunun araştırıldığını” bildirdi. Süreci dikkatle izleyen Ankara, gerekli adımları atacak. Muhataplarını net şekilde uyardıklarını söyleyen Başbakan Yıldırım da “Karşılığını görecekler” dedi.

Yeni Şafak Kıymet Sezer

Suriye'de terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ'a karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında devam eden El Bab operasyonunu yürüten Türk birliklerine saldırı düzenlendi. Genelkurmay Başkanlığı, saldırının Suriye rejim güçlerince 03.30 sıralarında yapıldığını duyurdu. Genelkurmay açıklamasında, “Hava saldırısında, 3 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 10 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır” ifadesine yer verildi.

KİFEYİR'DEN YAPILDI

Hava saldırısı, Türk askeri desteğinde El Bab'a ilerleyen Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) geçtiğimiz günlerde DEAŞ'tan aldığı Al Kufayr bölgesinde gerçekleşti. Rejime ait Çek yapımı askeri eğitim uçağı L-39 Albatros uçağıyla gerçekleştirilen hava saldırısında Özel Kuvvetler Komutanlığı ve komandolar hedef alındı. TSK unsurlarının bulunduğu bölgeyi bombalayan uçak saldırının ardından Halep'e indi.

ZAMANLAMASI MANİDAR

Saldırının Rus uçağının düşürülmesinden tam bir yıl sonra gerçekleşmesi dikkat çekerken, rejim tarafından çelişkili açıklamalar yapıldı. İlk olarak olayı “haberimiz yok” olarak karşılayan rejim güçleri, daha sonra olayın araştırıldığını bildirdi. Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin aynı paralelde ilerlediği bir dönemde gerçekleşen bir saldırı olduğu da dikkate alınarak, olayın perde arkasının detaylı olarak incelenmesi benimsendi.

GEREKEN TEPKİ VERİLECEK

Olayın ardından süreci izlemeye alan Ankara, soğukkanlı bir tutum ortaya koydu. Alt seviyede diplomatik kanallar devreye sokulurken, ilerleyen günlerde üst düzeyde de müttefik ülkelerle temasın sağlanması bekleniyor. Olayın kim tarafından ve hangi gerekçeyle gerçekleştirildiğinin tespitinin ardından, gereken tepki verilecek.

KARARLIĞIMIZ AZALMAZ

Başbakan Binali Yıldırım, bu tepkiyi “Karşılığını görecekler” sözleriyle vurgulayarak Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ'la mücadelesinden rahatsız olanların varlığına işaret etti. Yıldırım, “Belli ki bölgede Türkiye'nin DEAŞ'la yaptığı bu savaştan, bu mücadeleden bazıları memnun olmamış. Ancak bu yapılan saldırılar da elbette ki karşılığını görecektir. Bu ve buna benzer saldırılar nereden gelirse gelsin Silahlı Kuvvetlerimizin, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki kararlılığını asla ve asla azaltmaz. Çünkü hem Suriye'deki istikrarın hem de Türkiye'deki can ve mal güvenliğinin teminatı olan bir temizlik harekatıdır” ifadelerini kullandı.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/11/25/03/09/resized_97788-8ee3d909cenaze.jpg

NET UYARILAR YAPILDI

TRT Haber canlı yayınında soruları yanıtlayan Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı'nın muhataplarıyla gerekli askeri temaslara devam ettiğini belirtti. Yıldırım, “Nereden kaynaklandı, nasıl kaynaklandı, tekrarı olmaması konusunda da en kesin ve net şekilde uyarılar yapıldı muhataplara” şeklinde konuştu. Bu saldırının Türkiye'yi bölgedeki hedeflerinden vazgeçirmeyeceğini vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım şöyle konuştu: “Münbiç ve Affin bölgesinde hareket edip bölgeyi birleştirme amaçlarının önünde geçeceğiz. Zaman zaman gündeme getirilen Halep girme durumu söyleniyor. Altını çizerek söylüyorum Halep'e girme gibi bir hedefimiz yok”

SÜREÇ YAKINDAN İZLENİYOR

Saldırının Fırat Kalkanı ile DEAŞ ve PYD/PKK'ya karşı yürütülen mücadeleden ve Türkiye'nin El Bab'ı almasından rahatsızlık duyanlarca gerçekleştirdiği değerlendiriliyor. Saldırıdaki ana hedef, “Fırat Kalkanı'nın meşru müdafaa hakkı çerçevesindeki ilerleyişinde ve Rusya ile ilişkilerde kırılganlık yaratmak” olarak okunuyor. Saldırının rejimin birebir inisiyatifinde gerçekleşip gerçekleşmediği sorusuna yanıt aranıyor. Dolayısıyla Ankara, rejimin olaya ilişkin yaptığı araştırma dahil süreci yakın merceğe almış durumda.

2012'DEN BERİ TAHRİK EDİYOR

2012'de silahsız bir Türk uçağını düşüren ve birçok defa sınır ihlali gerçekleştiren rejimin bu saldırgan tavrının arkasında El Bab operasyonunu engelleme çabasının olduğu ifade ediliyor. Suriye'nin tehditleri son dönemde artmaya başlarken, özellikle uçağımızın düşürüldüğü 2012'den bu yana yaşanan süreç dikkati çekiyor.

Toplanma merkezine saldırdı

Saldırının gerçekleştiği bölgede, 14 tank ve zırhlı aracın bulunduğu, sabah erken saatlerde El Bab-Kubbesin Köyü çevresinde DAEŞ'a karşı kapsamlı bir operasyon başlatılacağı öğrenildi. 200'den fazla muhalif ve TSK'ya ait zırhlıların toplanma noktası olan El Kifeyr mezrasının vurulması ile sabah erken saatlerde başlaması planlanan operasyon ertelendi. PYD terör örgütü Munbiç-El Bab hattında ilerleyerek 2016 yılı başlarında işgal ettiği Tel Rıfat kasabası ile bağlantı kurmayı hedefliyor. Son bir haftalık periyotta TSK-ÖSO birliklerini hedef alan onlarca saldırı gerçekleştiren PYD ile TSK destekli ÖSO birlikleri arasında sert çatışmalar yaşanıyor. Örgüt son 3 günde Arapveran köyü ve çevresinde Türk birliklerine dönük ABD menşeili TOW tanksavalar ile saldırıyor.

Bir hafta önce bebeği olmuş

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/11/25/03/10/resized_51f60-fb653dd83ludekupe.jpg

Hain saldırıda şehit olan Üsteğmen Zafer Er, Astsubay Kıdemli Çavuş Erdal Bolat, Uzman Çavuş Melih Özcan'ın baba ocaklarına şehadet haberleri ulaştı. Melih Özcan'ın Eskişehir'deki baba ocağına ateş düştü. Tunceli'de görev yaparken 5. Hudut Tugay Komutanlığı'nda geçici görevle katıldığı Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında gerçekleştirilen El Bab operasyonunda şehit düşen Özcan'ın şahadet haberi, Eskişehir Vali Yardımcısı İsmail Küreci'nin makam şoförü olan baba Mehmet Özcan ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde çalışan anne Melek Özcan'a iş yerlerinde verildi. Ayrıca askerler tarafından evli ve 2 çocuk babası olan şehidin baba ocağına dev Türk Bayrağı asıldı. Şehidin daha bir hafta önce yeni bebeğinin olduğu öğrenilirken, Piyade Uzman Çavuş Özcan'ın naaşının memleketi Günyüzü ilçesi Gümüşkonak Mahallesi'nde bugün defnedilmesi bekleniyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/11/25/03/11/resized_3f83b-c504381amelihozcan1.jpg

TAZİYE ÇADIRI KURULDU

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/11/25/03/12/resized_495a7-de3173a8xxdd.jpg

Zafer Er'in Ankara'nın Sincan ilçesindeki babaevine acı haber ulaştı. Şehidin babası Mustafa Er'in evine Türk bayrakları asıldı. Aile yakınları ve mahalle sakinleri, eve taziye ziyaretinde bulundu. Sincan Belediyesi tarafından evin önüne taziye çadırı kuruldu, mahalle sakinleri de evlerine Türk bayrakları astı. Erdal Bolat'ın Samsun'un Alaçam ilçesindeki baba ocağında yas var. Alaçam ilçesi Kadıköy Mahallesi'nde yaşayan Durmuş-Döne Bolat çiftine, çocukları Erdal Bolat'ın (25) şehadet haberi, Kaymakam Oğuz Alp Çağlar ile askeri yetkililerce verildi. Şehidin babaevi ile ailenin yaşadığı sokağa Türk bayrakları asıldı. Yakınları ile komşuları da başsağlığı dilemek amacıyla ailenin evine geldi.

DEAŞ da Havanla saldırdı

İlk saldırının ardından Saat 17.00'de de DEAŞ Türk askerini hedef aldı. TSK'dan yapılan açıklamaya göre harekat sırasında DEAŞ

üyelerince atılan havan mermisi zırhlı personel taşıyıcının yanına düştü. Saldırıda hafif yaralanan 7 asker hastaneye sevk edildi.

Saldırıda 4 muhalif şehit olurken 7 ÖSO üyesi de yaralandı.

Dünya böyle duyurdu

Askerimize saldırı dış basında geniş yankı buldu. Uluslararası medya, TSK'nın konuya ilişkin açıklamasını son dakika gelişmesi olarak duyurdu. AFP, “Türkiye, üç askerinin öldürüldüğü saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tuttu. Böylece Ankara, Suriye'nin kuzeyinde üç aydır sürdürdüğü operasyonda Türk askerlerinin öldürüldüğü bir saldırıdan ilk kez Esad rejimini sorumlu tutumuş oldu” dedi. Associated Press, “Can kayıplarının Ankara ve Şam arasındaki tansiyonu artırması bekleniyor” ifadelerini kullanırken El Cezire, “Suriye topraklarında ilk kez böyle bir olay yaşandı” yorumu yaptı. Reuters ise “Türk ordusu, Suriye'de rejim güçlerince düzenlendiği düşünülen hava saldırısında üç Türk askerinin öldürüldüğünü duyurdu” dedi.

Sınıra zırhlı takviye

Gaziantep'te konuşlu 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda çekicilere yüklenen 4 zırhlı askeri araç, dün akşam saatlerinde General Hayri Ataman Kışlası'nda yola çıktı. Güvenlik önlemleri arasında kışlada ayrılan araçların, Suriye sınırında görev yapacağı belirtildi.

F-16'lar El Bab'ı vurdu

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/11/25/03/13/resized_da06b-3b0f6d03zsdd.jpg

Türk jetleri dün de El Bab'da terör örgütü DEAŞ hedeflerini vurdu. “El Bab civarındaki Türk Silahlı Kuvvetlerine ait unsurlara Suriye rejimi tarafından üçüncü saldırının yapıldığı” iddiaları üzerine askeri kaynaklar açıklama yaptı. Yetkililer, bölgedeki hareketliliğinin Suriye değil, Türk jetlerinden kaynaklandığını ve DEAŞ teröristlerine yönelik hava taarruzları yaptıklarını vurguladı.