Kabil'deki kaosun belgesi

ABD’nin Afganistan’da kendisiyle birlikte çalışan Afganları tahliye ederken yaşanan kaos ve havalanan uçaktan düşerek ölenler dünyayı şoke etmişti. ABD’nin seçilmiş kişilere maille gönderdiği ve insanların Kabil Havaalanı’na çaresizce yığılmasına yol açan bir “tahliye belgesi” ortaya çıktı. ABD tahliyeye karar verince bazı Afgan çalışanlarına, e-maille “ABD’ye çalışıyor” belgesi gönderip, havalimanında olmaları istendi. Mailde ‘tahliye edileceklerin çokluğu nedeniyle rezervasyon olmadığı, uçaklara ilk gelen esasına göre yolcu alınacağı’ belirtildi. Mailde ayrıca güvenlik garantisi verilmediği belirtiliyordu.

ABD’nin Afganistan’da kendisiyle birlikte çalışan Afganları tahliye ederken yaşanan kaos ve havalanan uçaktan düşerek ölenler dünyayı şok etmişti.

AYŞEMİNE ALİOĞLU/ M. VEFA YÜREKLİ

Taliban’ın kontrolü ele aldığı Afganistan’da belirsizlik devam ediyor. Bir yandan 6 aylık geçici hükümet kurulması için görüşmeler sürerken Kabil Havalimanı’nda bekleyiş devam ediyor. Binlerce Afganistan vatandaşının ülkeden kaçmak için havalimanındaki bekleyişi devam ediyor. Havalimanının iç güvenliği ABD tarafından, dış güvenliği ise Taliban unsurları tarafından sağlanıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/21/04/48/resized_1d91b-4d5c2849afgan1.jpg

GÜNDEM
Gerekirse Taliban ile görüşürüz

E-POSTAYI ALAN KURTULDU

DÜNYA
Kabil'de Türk askeri şefkati: Hadiya bebeğe mama

BELGESİ OLMAYAN DA BEKLİYOR

Maillerde ayrıca ABD’nin havalimanına gelişlerde güvenlik garantisi vermediği ifade edildi. Bu mailleri alanlar Afganlar, tahliye edilecekleri tarih gelmeden havalimanına akın etti. ABD askerleri, belgeleri ve ellerindeki listeleri tek tek kontrol ederek Afganları alana aldı. Ancak bu listenin varlığının ortaya çıkması da kaosa neden oldu. ABD’ye çalıştığı halde kendisine mail gelmeyen Afganlar da havalimanına akın ederek, kendilerinin de götürüleceği umudu ile bekleyişe geçti. ABD askerleri ve Taliban unsurlarının zaman zaman bekleyişte olan halka karşı silah kullandığı belirtiliyor. Resmi olmayan rakamlara göre havalimanında çıkan olaylarda 40’a yakın insanının ölü/yaralı olduğu ifade ediliyor.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Taliban'la görüşmeye kapalı değiliz

HUTBELERDEN ÇAĞRI

Her iddiaya inanmayın

Afgan kaynaklar sosyal medyada dolaşan “infaz”, “baskın”, “tutuklama” gibi iddialara da temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade ediyor. Ülkedeki otorite boşluğundan dolayı kendi aralarında hesaplaşan grupların, yağmacıların asayiş olaylarına sebep olduğunu kaydediyor. Ancak Taliban unsurları tarafından gözaltına alınan insanlar olduğu da vurgulanıyor.

Geçici hükümet için görüşme sürüyor