İsrail zulmü bitmiyor: 171 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklu Halil el-Avavde'nin tahliye talebi reddedildi

İsrail Yüksek Mahkemesi, Tel Aviv yönetiminin "idari tutukluluk" uygulamasını protesto etmek için 171 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklu Halil el-Avavde'nin tahliye talebini reddetti.

Arşiv.

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Avavde'nin avukatı Ahlam Haddad, İsrail Yüksek Mahkemesinin "savunma ekibinin daha önce yapılan başvuruya yeni bir unsur eklemediği ve Yüksek Mahkemenin 21 Ağustos'ta verilen kararın temyiz makamı olmadığı" gerekçesiyle müvekkilinin "idari tutukluluğuna" yapılan temyiz talebini reddettiğini söyledi.

Açıklamada, Yüksek Mahkemenin temyiz talebini kabul etmemesinin "Avavde'nin tahliye isteğinin de kabul edilmediği anlamına geldiğini" bildirildi.

İsrail yargısı, 21 Ağustos'ta Avavde'nin "idari tutukluluğunun" dondurulması kararı vermiş ancak Filistinli tutuklunun tahliye talebini reddetmişti.

Avavde ise dün ailesinin yayınladığı videoda sağlık durumunun kötüleşmesine rağmen müşahede altında tutulduğu hastanede "İsrail'in keyfi uygulamasına karşı eylemini sürdüreceğini" açıklamıştı.

Ne olmuştu?

İsrail'in Filistinlilere yönelik "yargısız" cezası: İdari tutukluluk

İngiliz sömürge dönemindeki Olağanüstü Hal Yasası'ndan uyarlanan İsrail askeri yasaları, tutuklanan kişinin hakkındaki suçlamayı ya da bununla ilgili delilleri "güvenlik" gerekçesiyle öğrenemediği "idari tutukluluk" uygulamasını içeriyor.

İnsan haklarına aykırı bu uygulama, İsrailli ve Filistinli insan hakları örgütlerinin yanı sıra uluslararası kuruluşlar tarafından da yoğun biçimde eleştiriliyor.

İsrail ordusu, iç istihbarat teşkilatı Şabak (Şin-Bet) ile iş birliği halinde, işgal altındaki Batı Şeria'da "ileride suç işleyebileceği" gerekçesiyle Filistinlileri "idari tutuklu" olarak gözaltına alabiliyor. Gözaltındaki Filistinliler, 8 gün içinde askeri mahkemeye çıkartılıyor.

Ancak burada tutuklu Filistinli veya avukatı, askeri savcının mahkemeye sunduğu tutuklama gerekçesini, bununla ilgili delilleri "güvenliğe zarar verebileceği" gerekçesiyle öğrenemiyor. Bu nedenle bir yargı süreci ya da savunma mümkün olamıyor.

İsrailli insan hakları örgütlerine göre, askeri mahkemeler, tutuklanan kişilere yönelik kararlarda "otomatik onay mercileri" şeklinde hareket ediyor.

Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapse atılabiliyor. Altı ay sonra yeniden askeri mahkemeye sevk edilen ancak suçlamadan habersiz bir Filistinlinin tutukluluk süresi 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.

DÜNYA
İsrail sorumluluklarını yerine getirmiyor: BM'den sert tepki geldi