Girne’de şüpheli patlama

KKTC’nin turistik şehir Girne mühimmat deposunda yaşanan patlamayla sarsıldı. Gece saat 01.30’da başlayan patlamaların ardından Arapköy ve Çatalköy’de evler boşaltıldı. Yakındaki otel tahliye edilirken, turistler geceyi sahilde geçirdi. Yangın saat 05.00 civarında sona erdi. KKTC Başbakanı olayın son derece önemli olduğunu ve üzerinde ciddiyetle durduklarını söyledi.

Talha Menteş
Patlama sonrası vatandaşlar büyük korku yaşadı

Türkiye’deki cephanelik çevrelerinde çıkan şüpheli yangınlar Kıbrıs’a sıçradı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) gözbebeği Girne, önce yangın ardından mühimmat deposunun patlamasıyla sarsıldı. Kente bağlı Arapköy beldesindeki Mühimmat Bölük Komutanlığı’nda bulunan cephanelik önceki gece saat 01:30’da infilak etti. Top ve tank mermilerinin bulunduğu depoda meydana gelen patlamalar, civar köylerde büyük paniğe yol açtı. Kışla yakınındaki yerleşim yerleri Arapköy ve Çatalköy’de evler boşaltıldı. Deponun birkaç kilometre uzağında bulunan 5 yıldızlı Acapulco Otel’in camları kırılırken, turistler geceyi sahilde geçirdi. Gökyüzüne sıçrayan alev toplarının Türkiye’den bile görülebildiği yangın sabah saat 05:00 civarında sona erdi. Çevreye sıçrayan şarapnel parçaları sebebiyle yaralanan 12 kişi hastanelerde ayakta tedavileri sonrası taburcu edildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/09/13/01/24/resized_b633e-ab46c030kibrisotel5.jpg

TÜRKİYE’DEN HEYET GİTTİ

Patlamanın ardından kriz masası oluşturuldu. Ankara’dan gerekli incelemeleri yapmak üzere bir heyet Girne’ye gitti. Can kaybı olmamasından ötürü teselli bulduklarını ifade eden KKTC Başbakanı Ersin Tatar, “Etkilenen bölge 200 dönümlük bir bölge, ormanlık bir bölge olmadığı için yangın yayılamamıştır. Dolayısıyla yangın hemen söndürüldü. Askeri bölgelerin yerleşim yerlerine yakın olması konusu mutlaka değerlendirilecek. Olay son derece önemlidir ve üzerinde ciddiyetle durulması gerekmektedir. Hükümet olarak biz de konunun üzerinde hassasiyetle durmakta kararlıyız” dedi. Çatalköy Belediyesi’nde oluşturulan kriz masasında konuşan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise bölgeye dağılan mühimmat parçalarına kesinlikle dokunulmaması çağrısı yaparak soruşturmanın sürdüğünü bildirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı da patlama nedeninin henüz tespit edilemediğini belirterek, çevre emniyetinin sağlandığını, yangının kontrol altına alındığını ve Kıbrıs’a giden inceleme heyetinin çalışmalara başladığını kaydetti.

DÜNYA
Yellowhammer operasyonu