Gazne ve Herat da düştü: Taliban Kabil'e ilerliyor

Afganistan’da son olarak stratejik Gazne ve Herat’ın da ele geçirilmesiyle toplam 11 vilayet Taliban’ın kontrolüne girdi. Başkent Kabil, hem kuzeyden hem güneyden Taliban kıskacında. Katar’daki görüşmelerde Kabil hükümetinin, saldırılarına son vermesi karşılığında Taliban’a güç paylaşımı teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Dış Haberler
Afganistan’da son bir haftada 11 vilayet merkezi Taliban’ın kontrolüne geçti.

Afganistan’da Taliban güçlerinin son bir haftada hızlı ilerleyişi başkent Kabil’i tehdit etmeye başladı. Taliban güçleri dün Afganistan’ın güneydoğusunda, Kabil’e 150 km uzaklıktaki stratejik Gazne ile batıdaki Herat vilayetinin merkezinde hakimiyet sağladı. Böylece Afgan hükümet güçlerinin son 7 günde Taliban’a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı, Gazne ve Herat ile 11’e yükseldi. Öte yandan Taliban güçleri ülkenin kuzeyindeki Kunduz havalimanında, ABD’ye ait çok sayıda zırhlı askeri araca ve mühimmata da el koydu. Ele geçirilen malzemeler arasında ABD’ye ait bir insansız hava aracı da var.

GÜNDEM
Taliban lideriyle görüşebilirim: Türkiye yol geçen hanı değil

KOLORDUNUN SİLAHLARINI YAĞMALADI

DÜNYA
Taliban Afganistan’da ilerleyişini sürdürüyor: Kontrolü ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı 9’a yükseldi

90 GÜNDE ALABİLİR

Öte yandan Reuters, ABD istihbaratlarının Taliban’ın Kabil’i 30 gün içinde ablukaya alabileceği ve 90 gün içinde de ele geçirebileceği yönünde tahminleri olduğunu bildirdi.

DÜNYA
Afganistan’ın en büyük üçüncü kenti de Taliban kontrolüne geçti

GÜÇ PAYLAŞIMI İDDİASI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/13/02/48/resized_8b09c-10dd74834284059.jpg

DÜNYA
Taliban ilk kez bir kolordu komutanlığı ele geçirdi

Üç aşamalı plan

Taliban ilerleyişi sürerken beş hafta önce Afganistan İçişleri Bakanlığı görevine getirilen General Abdul Satar Mirzakwal, ülkede hakimiyeti sağlamak adına üç aşamalı bir plan hazırlandığını belirtti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/13/02/49/resized_c35b4-deadf309mansetresimustuscaneagle.jpeg

Erdoğan’ın Afganistan çıkışı ses getirdi