Fener Rum Patrikhanesi Ukrayna Kilisesi'nin bağımsızlık talebini kabul etti

Kiev Patrikhanesi'nin Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma talebiyle birlikte Ortodoks Kilisesi ile Fener Rum Patrikhanesi arasında yaşanan gerilim tırmanmaya devam ediyor. Fener Rum Patrikhanesi gerçekleştirdiği toplantıda, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebinin kabulüne karar verdi.

Yeni Şafak
Fener Rum Patrikhanesi'ni temsilen gazetecilere açıklama yapan Fransa Metropoliti Emanuel, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık (otosefal) talebini tanıdıklarını açıkladı.

Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’daki Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma yolundaki talebinin kabulünü kararlaştırdı.

Fener Rum Patrikhanesi'nde üç gün devam eden istişare toplantısının ardından, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlık talebine ilişkin karar verildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/12/10/21/resized_a9b46-1950_eng_picture_20181011_16610924_16610918.jpg

Metropolit Emanuel, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’daki Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma yolundaki talebine ilişkin kararın bugün kesinleştiğini açıkladı. Kararın açıklanmasını, Rusya ve Ukrayna'dan gelen medya mensupları da takip etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/12/10/22/resized_aa8cf-b40da3ecresized_b7c81904d457dresized_909cf74d52b84resized_cb246431ccabcdn3ypocxcaezvmb11.jpg

Neden bağımsızlık istiyor?

Ukrayna’nın Rusya etkisinden “bağımsız bir kilise” istemesinin bugünkü siyasi çekişmelerin yanı sıra tarihi boyutu da bulunuyor. Bugünkü tartışmaların önemli olmasının nedenlerinden biri Orta Çağ'ın başlarında Hristiyanlığın bugünkü Slav coğrafyasının büyük bölümüne Kiev üzerinden yayılmış olması.

Hristiyanlık, henüz Rusya ya da Ukrayna devletlerinin olmadığı 10’uncu yüzyılda Doğu Avrupa ve Karadeniz’in kuzeyine ulaştı. Bugünkü Ukrayna daha sonra Rus İmparatorluğu'nun içinde yer aldı ve 17’nci yüzyılda Ukrayna Kilisesi Moskova’nın etkisi altına girdi.

Sovyet döneminde kiliselerin etkileri azaldı ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasından ve Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Kiev’in milli bir kimlik oluşturma çabasıyla “bağımsız bir Ukrayna Kilisesi” oluşturma fikri öne çıktı. Bu nedenle Ukraynalı önde gelen bazı din adamları Kiev Patrikhanesinin Moskova’nın etkisinden kurtulmasını ve bağımsız olmasını istediler. Ukrayna’da bugün iktidarda bulunan Batı yanlısı yönetim de bu fikri destekliyor.

DÜNYA
İstanbul Fener Rum Patrikhanesi: Moskova'ya direneceğiz

DÜNYA
Ortodoks dünyasında din siyasallaşıyor mu?

DÜNYA
4 başlıkta Ortodoks krizi