Felaketten önce son çıkış: Glasgow COP26’da gündem küresel ısınma

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine odaklanan 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) dün İskoçya’nın Glasgow şehrinde başladı. 120’den fazla ülke liderinin katılacağı zirvede, iklim değişikliğini önlemek amacıyla kapsamlı müzakereler yürütülecek. Küresel iklim felaketini önlemek için “son çıkış” olarak nitelenen zirveye çevre bakanları dahil 25 bin kişi katılıyor. Tahminlere göre 1,5 derece hedefi için emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 45 azaltılması gerek.

2020’de Kovid-19 kaynaklı karantinalar sırasında karbondioksit üretimi düşse de ekonomilerin toparlanmasıyla tekrar yükseldi. 1,5 derece hedefi için küresel emisyonların her yıl yüzde 7 azalması gerekiyor.

İskoçya’da dün başlayan 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26), küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlandırılmasına odaklanılacak. Konferanslarda, liderler, 1992 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) uyarınca “tehlikeli iklim değişikliğini önlemek” ve küresel olarak adil bir şekilde sera gazı emisyonlarını azaltmanın yolları üzerinde duruyor, yeni hedefler belirliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl ertelenen konferans, 31 Ekim-12 Kasım’da Glasgow kentinde düzenlenecek.

GÜNDEM
Uzman isimden çarpıcı açıklama: Küresel ısınma dünyanın haritasını değiştirecek, İstanbul üç adaya bölünecek

KAPSAMLI MÜZAKERELER YÜRÜTÜLECEK

HAYAT
BM yeni raporu açıkladı: İklim değişikliği yaygınlaştı, hızlandı ve yoğunlaştı

HEDEF 1,5 DERECEDE TUTMAK

Bu seneki konferans, ağırlıklı olarak küresel sıcaklık artışının sınırlandırılmasına odaklanıyor. Bu konuda dönüm noktası olarak kabul edilen 2015 Paris İklim Anlaşması’nda ülkeler küresel sıcaklık artışını, sanayi devrimi öncesine oranla 2 derecenin “çok altında” tutmayı taahhüt ederken, bunu 1,5 derece ile sınırlandırmak için çaba göstereceklerini bildirdi. Bağlayıcı olan bu hedeflere ulaşmak için ülkeler, yakın gelecekte sera gazı emisyonunu azaltmak veya sıfırlamak için bağlayıcı olmayan ulusal hedefler üzerinde de anlaştı.

DÜNYA
G20 Liderler Zirvesi bugün Roma’da başlıyor: Ekonomi ve iklim krizi masada

DÜNYA
BM: Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz

GÖZLER FOSİL YAKIT ÜRETİCİLERİNDE

Emisyonda ülke olarak en büyük payı olan Çin’in lideri Şi Cinping Glasgow’a gelmeyecek ve zirveye telekonferans yöntemiyle katılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de zirvede telekonferans yöntemiyle yer alacak. Ancak buna rağmen Çin’in taahhütte bulunabileceği değerlendiriliyor. Çin’in yanı sıra Suudi Arabistan, Rusya ve Avustralya dahil büyük fosil yakıt üreticileri de taahhütlerini güçlendirmeyi reddediyor. Brezilya ise hala Amazon ormanlarını kesmeyi sürdürüyor.

HAYAT
Dünya iklim krizini konuşuyor: Bazı gıdaları unutabiliriz

Küresel asgari vergiye onay