ABD kamuoyu şirketleri de iflas etmiş, çok büyük hata yapmıştır. Amerikan siyasi tarihindeki en büyük yenilgidir. American Wall Street ve finans şirketleri kaybetmiştir. Clinton'a şarkı söyleyen sanatçılar da kendilerine Kanada'da yer bulsunlar. 11 Eylül'ün nasıl dünya için bir tarihse 10 Kasım 2016 da sert Amerika'nın geri dönüşüdür. Trump, 'Putin ile iyi ilişkiler kuracağım, Rusya'nın üstünlüğünü Ortadoğu'da teskin edeceğim' dedi. Bence ABD İkinci Dünya Savaşı'ndaki yeni dünya düzeninde Rusya ile masaya oturacak. Çin, ABD'nin başlıca düşmanı olacak.”
TOPAL ÖRDEK OLMAZ
“ABD askeri İranlıya dayak atacak. Obama 2009'dan 2017'ye kadar başarısız bir ABD dış politikası bıraktı. Trump ilk olarak İran ve Kuzey Kore'yi tokatlayacak. Yasamada kendisine iyi bir destek var. Obama gibi topal ördek değil, uçan kartal olacak. ABD, İkinci Dünya Savaşı kodlarına dönecektir. İngiltere ile ABD ortaklığı derinleşecek. Almanya'nın yükselişinden Trump çok memnun değil. Suriye ve Irak'ta ise daha akıllı bir ABD karşımızda olacak. FETÖ'yü de büyük ihtimalle ya bize verecek ya da üçüncü bir ülkeye gönderecek.”
İadeye engel çıkarmaz
Eski AB Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu: “Son dönemde gerilen Türk-Amerikan ilişkilerinin pozitif yönde gelişeceğini düşünüyorum. Çünkü Trump ve ekibi etnik gruplardan çok devletleri muhatap alma eğiliminde. Müttefiklerini ise kaybetmemeye çalışacak. Bu çerçevede Rusya ile ilişkilerinde tansiyonu düşüreceği için bu da Türk-Amerikan ilişkilerine pozitif yansıyacak. İran ile gerilimi artıracak. Avrupa ve İran ile bir dizi gerilim yaşanacak. FETÖ'nün iadesi konusunda da ekstra siyasi engel çıkarmayacak. Bunun siyasi pazarlık olmasını istemeyecek. Bunun üstünden Türkiye'yi yıpratacak bir diyaloga girmeyecek. Gülen'in varlığı Trump'a göre istenmeyen bir kategoride. PYD ile ilişkisini bir anda kesemez. Normalleşmesini teşvik edecektir.”
Bugünkünden kötü olmaz
AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun: “Trump dönemi bugünkü durumdan daha kötü olmaz. Hatta bir ölçüde daha iyi olacaktır. Ortadoğu'da Obama'nın izlediği politikalar yüzünden Türkiye-ABD ilişkileri çok zarar gördü. Trump, o politikaların bir kısmını değiştireceğini vaat etti. Irak'tan bir anda çekileceğini düşünmüyorum. ABD'nin Şiilere bakışı değişebilir. PYD-YPG ise Obama ve Clinton'ın politikasıdır. Trump'ın destek olacağını düşünmüyorum. Bir ölçüde Rusya ile iyi ilişkiler kuracaktır. Türkiye'nin sürekli dile getirdiği güvenli bölge konusuna da olumlu yaklaşıyorlar.”
3 lider anlaşır
SETA Koordinatör Başkan Yardımcısı Muhittin Ataman: “Rusya ile ilişkilerde bir düzelme olacağını herkes öngörüyor. Bunun temel nedenlerinden birisi Trump, Clinton ile karşılaştırıldığında oldukça kararlı bir lider. Kendisi gibi kararlı olan liderlerle daha iyi anlaşabileceği yönünde bir beklenti var. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin de öyle. 15 Temmuz'da verdiği tepki, FETÖ ile arasında bir mesafe olduğunu gösteriyor. Seçim kampanyası boyunca FETÖ Clinton'a yatırım yaptı. Clinton'ın bazı güçlü kesimleri FETÖ'nün ABD'deki hamiliğini yapıyorlar idi. Bu en azından himaye ortadan kalktıktan sonra FETÖ'nün iadesine varacak kadar birtakım olumlu gelişmelerin gerçekleşmesi mümkün.”
Clinton'dan ürküyordum
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney: “Clinton'ın yönetime gelmesinden çok ürküyordum. Çünkü her ne kadar onu daha iyi tanısak da, 8 senedir Ortadoğu'da yaşananların esas müsebbiblerinden biri de 2009'da dışişleri bakanı olarak kendisidir. Clinton'ın gelmesi halinde Obama'nın bıraktığı yerden Suriye ve Irak politikasını daha sert bir şekilde sürdüreceğini düşünüyordum. Bu bağlamda da zorlanacağımız aşikardı. Dolayısıyla bu sonuç Türkiye için nefes alma olabilir.”
Kilit İran
Siyaset Bilimci Doç. Dr. Mehmet Akif Okur: “Türk-Amerikan ilişkileri tarihin en gergin dönemlerini yaşadı Obama döneminde. Şu anda ilişkilere aracılık eden aktörlerin tamamı fonksiyonsuzlaşıyor. FETÖ, PKK gibi konularda mesafe alınabilir. İran politikası çok önemli olacak. Çünkü Suriye'den Irak'a pek çok meselede pozisyonunu İran politikası etkiliyor. İran ile nükleer müzakereler yeniden açılacak mı yoksa bu haliyle mi bırakılacak, bu kararların hepsi Ortadoğu'daki diğer meselelere sirayet edecek.”