Rusya’nın geçtiğimiz şubat ayında başlayan Ukrayna işgali, uluslararası düzeyde köklü değişimlere yol açacak gibi görünüyor. ABD ve Batılı ülkeler Rusya’yı yaptırımlar yoluyla durdurmaya çalışırken, Soğuk Savaş sonrası oluşan dengeler şimdiden sarsılmaya başladı. Geçtiğimiz on yıllar boyunca “Batı kampı”nda yer alan bazı ülkeler Ukrayna krizinde sürpriz tavırlar geliştirmeyi seçti. Rusya’nın umduğu kadar kolay ilerleyememesi ise, diğer bazı ülkelerin beklemede kalmasına yol açıyor.
ÇİN TEMKİNLİ
Geleneksel olarak Rusya’nın müttefiki konumunda bulunan Çin, Ukrayna krizinde daha temkinli bir tavrı seçti. ABD ile iletişim kanallarını açık tutan Pekin, dünyanın dört bir yanına yayılan ekonomik kazanımlarının korunmasını önceliyor. Çin’in pozisyonu, Soğuk Savaş sonrası dönemdeki en belirgin dönüm noktalarından biri olarak değerlendiriliyor. Çin ayrıca, ABD’den çeşitli nedenlerle uzaklaşan ülkelerin de yeni partneri sıfatıyla öne çıkıyor.
RUSYA’YA AÇIK MEYİL
BALKANLARDA DURUM
Balkan ülkeleri Rusya-Ukrayna krizinde birbirinden farklı tavırlar sergiliyor. Rusya’nın Sırbistan üzerindeki etkisine mukabil NATO üzerinden Batı da Balkanlar da etkili. İşgalin bundan sonraki seyrine göre Balkanlardaki etnik ve dini çatışmaların da hız kazanabileceği yönünde tahminler yapılıyor.
Hindistan ne yapacak?