Büyük zafer

Barış Pınarı Harekatı’yla masadaki elini güçlendiren Türkiye, ABD’ye “güvenli bölge”yi kabul ettirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence 4 saat 20 dakikalık müzakerenin sonunda 13 maddelik bir mutabakat imzaladı. PKK/YPG 120 saat içinde silahlarını bırakarak güvenli bölgeyi terk edecek.

Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere yakın gelecekte yön verecek kritik zirve yapıldı. Önceki gün alt düzeyde gerçekleşen müzakerelerin ardından dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i kabul etti. Erdoğan-Pence görüşmesi 1 saat 40 dakika sürerken, heyetler arası görüşme de 2 saat 40 dakika sürdü. 4 saat 20 dakikalık görüşme sürecinin sonunda iki ülke 13 maddelik ortak bir açıklama yaptı. 13 maddelik açıklamada terör örgütü PKK/YPG’nin silahlarını bırakarak güvenli bölge dışına çıkartılmasının detayları yer aldı. Mutabakatın maddeleri şu şekilde:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/18/02/37/resized_1d797-4fa45147mansetc.jpg

13 MADDELİK MUTABAKAT

Çekilme başladı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/18/02/43/resized_bbe56-7802f9fcmansetc.jpg

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 4 saat 20 dakika süren görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada terör örgütü PKK/YPG’nin güvenli bölgeden çekilmeye başladığını söyledi. Pence, önümüzdeki 120 günlük sürede Türkiye’ye yönelik yeni yaptırım olmayacağını kaydetti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye ve ABD’nin Suriye’de “ateşkes” için anlaştığını bildirdi. Pence, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabulünün ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Rezidansında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı sırasında Pence’in yanında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yer aldı. “Türkiye ve ABD, Suriye’de ateşkes için anlaştı.” ifadesini kullanan Pence, “Barış Pınarı Harekatı’na 120 saatliğine ara verilecek.” dedi.

YAPTIRIMLAR KALDIRILACAK

Pence, Türkiye ve ABD’nin, DEAŞ’ın Suriye’nin kuzeydoğusunda tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine vardığını vurgulayarak,”(120 saatlik süre içinde) ABD, YPG’nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak. Amacımız önümüzdeki 120 saat içinde (YPG’nin) çekilmesini sağlamak. Bu başlamış durumda.” ifadesini kullandı. YPG’nin kendilerine söz konusu bölgeden çıkma güvencesi verdiğini belirten Pence, Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlara ilişkin ise, “120 günlük sürede yeni yaptırım olmayacak. Suriye’nin kuzeydoğusunda kalıcı ateşkes sağlandığında mevcut ekonomik yaptırımlar da kaldırılacak.” şeklinde konuştu.

PKK/YPG İLE ASKERİ İLİŞKİMİZ OLMAYACAK

Pence, YPG ile birlikte çalışarak onların bu bölgeden çıkmasını sağlayarak, tampon bölgede daha güvenli ve daha fazla barışın olmasını sağlayacaklarını vurgulayarak, “120 saat sonra kalıcı bir ateşkes olacak ve daha sonrasında askeri anlamda ilişkimiz olmayacak. ABD Başkanı bu konuda askeri varlığın olmayacağını kesinlikle söyledi. Diplomatik politik olarak insani yardım sağlayarak ve bu bölgede etkilenen herkese elimizi uzatarak varlığımızı devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı. Pence, Suriye’nin kuzeyinde zorluk çeken halk ile dini ve etnik azınlıkların korunması için de anlaştıklarını belirtti.

Trump’tan teşekkür

Trump’a terör cevabı

DÜNYA
Barış Pınarı Harekatı'nın ilk defa yayınlanan görüntüleri: Askerlerimiz PYD-PKK'nın inlerine işte böyle girdi