ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden, dün başkent Washington’da yoğun güvenlik tedbirleri ve sınırlı katılımcıyla Kongre binasının dışında düzenlenen yemin töreninin ardından dört yıl sürecek görevine resmen başladı. 45. Başkan Donald Trump yemin töreninde yer almadı. Demokrat Parti’nin adayı olarak başkanlık seçimlerine katılan ve 3 Kasım’da gerçekleşen tartışmalı seçimlerin ardından başkanlık koltuğuna oturan Biden, 6 Ocak’ta yaşanan kanlı Kongre baskınıyla, siyasal, sosyal, ekonomik ve sağlık krizi yaşayan bölünmüş bir ülkeyle karşı karşıya kaldı. Oldukça tartışmalı geçen Trump döneminin ardından, ABD siyasi ve ekonomik sisteminin iflas görüntüsü iyice su yüzeyine çıkarken, Biden’ın bu kaos ve krize yönelik hamlelerinin oldukça kısıtlı olduğu görülüyor.
TOPLUMSAL ÇATIŞMA
AĞIR KOVİD-19 TAHRİBATI
Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla masasındaki öncelikli gündem maddesi Kovid-19 salgınının ülkede oluşturduğu ağır tahribat olacak. Son verilere göre ülkede salgından 400 bin kişi hayatını kaybetmiş durumda. Özel şirketlere teslim olmuş ve yeterli nitelikten uzak sağlık sistemi, ülkenin federal yönetim sistemi ve toplumsal ayrışma sonucu salgınla mücadelenin zayıflaması, ekonomik kaygılar gibi unsurlar karşısında Biden’ın şu ana kadar öne çıkan tek önerisi “maske zorunluluğu” getirmek. Bu önerinin ne kadar uygulama alanı bulacağı ise şimdiden soru işareti.
KÜRESEL ALANDA ÇÖKÜŞ
İlk gün 17 kritik karar
ABD Başkanlığı görevini resmen devralan Joe Biden, ayağının tozuyla 17 maddeyi kapsayan başkanlık kararnamelerine imza attı. Kararların tamamı Trump döneminde alınan tartışmalı kararları geri döndürecek adımlar oldu. Biden, göreve gelmesinden saatler sonra dünya Sağlık Örgütü’ne ve Paris İklim Anlaşması’na ABD’nin yeniden katılması, Müslüman ülkelere yönelik alınan seyahat yasağının kaldırılması ve Meksika sınırında inşa edilen duvarın inşaatının durdurulması gibi kararları imzaladı. Biden’ın koronavirüs salgını ile mücadelede kamu binalarında maske kullanım zorunluluğu getirmesi bekleniyor. İklim değişikliğiyle mücadeleyi öncelikleri arasına alan Biden, yenilenebilir temiz enerjiye 4 yılda 2 trilyon dolar yatırım yaparak “yeşil ekonomi” yaratmayı hedefliyor. Salgınla mücadeleyi hızlandırmak ve ekonomiyi canlandırmak için 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketi açıklayan Biden, ilk 100 gününde 100 milyon Amerikalıya aşı yapılmasını ve bunun için de Kongre’den 100 bin sağlık çalışanının daha işe alınmasını talep edecek.