Sonuçları ağır oldu: Kardeş Azerbaycan ordusu Ermeni güçlerini SİHA'larla vuruyor

28 yıldır işgal ettiği Azerbaycan toprağı Karabağ’a tamamen yerleşmek için provokasyona başvuran Ermenistan dün sabah askeri mevziler ve sivillerin yaşadığı köyleri bombaladı. Ermeni güçlerine anında karşılık veren Azerbaycan ordusu komuta merkezleri, hava savunma merkezlerini SİHA’larla vurdu. Harekatta çok önemli bir gelişme de oldu ve 6 köy işgalden kurtarıldı.

Haber Merkezi
Kardeş Azerbaycan askerleri

Ermenistan ordusu dün sabah saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyona kalkıştı. Azerbaycan sivil yerleşim birimleri hedef alındı, cephe hattında çatışmalar başladı. Azerbaycan mevzileri ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açıldı. Terter’in Gapanlı, Ağdam’ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli’nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl’ın Çocuk Mercanlı köylerinde yoğun bombardıman yaşandı. Naftalan ilçesine bağlı Kaşaltı köyünde tamamı aynı aileden 5 sivil hayatını kaybetti, 19 sivil de yaralandı. Bölgede altyapı da ciddi hasar gördü.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/16/resized_dba8f-2eadf2d7haritadekupe.jpg

DÜNYA
Ermenistan üstünde uçan İHA'ların Bayraktar TB2 olduğu iddiası

DÜNYA
Azerbaycanlılar Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla askere desteğini gösterdi

DÜNYA
Azeri askerlerden bozkurt işareti

HEDEFLER İMHA EDİLDİ

Azerbaycan ordusu düşman provokasyonunu önlemek ve cepheye yakın bölgelerde yaşayan sivil halkın güvenliğini sağlamak için karşı saldırı başlattı. Savunma Bakanlığı füze, top ve hava araçlarıyla Ermenistan ordusunun komuta noktaları, manevra yapan birlikleri, askeri tesis ve araçlarının hedef alındığını duyurdu. Cephede ve derinlerdeki çok sayıda Ermeni askeri, tesis ve askeri araçlar SİHA’larla imha edildi. Cephe hattının farklı yönlerinde Ermenistan’a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sistemi vuruldu.

28 YILLIK İŞGAL BİTTİ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/18/resized_393ff-c8aebc742.jpg

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, 28 yıldır işgal altında olan Fuzuli bölgesinin Karahanbeyli, Gervend, Köy Gerediz, Yukarı Abdurrahmanlı köyleri ile Cebrayıl bölgesinin Büyük Mercanlı ve Nüzgar köylerinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini bildirdi. Ağdere ve Murovdağ yönünde de bazı stratejik yüksekliklerde kontrolün sağlandığını belirten Eyvazov, diğer yerleşim birimlerinin de kurtarılması için operasyonun sürdüğünü aktardı. Haberi duyuran Azerbaycan kanalı İctimai TV spikeri Jale Hesenli gözyaşlarına boğuldu. Spiker müjdeyi, “Bazı topraklarımız işgalden azad olmuş. Gözümüz aydın olsun” sözleriyle duyurdu.

DÜNYA
Ermenistan'a ait mühimmat depolarının vurulduğu anlar

ZIRHLILARI BIRAKIP KAÇTILAR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan askerlerinin zırhlı araçları bırakarak savaş alanından kaçtığı duyuruldu. Azerbaycan Askeri Komutanlığı da işgal altındaki Ağdere bölgesindeki Ermeni silahlı kuvvetlerinin garnizon komutanına, can kayıplarının artmaması için “direnmemeleri ve teslim olmaları” çağrısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermeni garnizonunun teslim olduğu takdirde savaş esirlerine ve sivil rehinelere yönelik muamelenin Cenevre Sözleşmesi ve diğer uluslararası hukuk normlarına uygun olarak yürütüleceği belirtildi. Ermeni güçlerin direnişi sürdürdüğü takdirde silahlı herkesin etkisiz hale getirileceği kaydedildi.

19 kentte savaş hali

GÜNDEM
CHP'li Çeviköz'den skandal iddia: Türkiye Azerbaycan'a cihatçıları gönderiyor

Sahada üstünüz

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan tarafından Azerbaycan ordusuna ait 3 tank, 2 helikopter ve 3 insansız hava aracının (İHA) vurulduğu haberlerini yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ermeni tarafının yaydığı bilgiler yalandır. Cephedeki birimlerimizin düşmana karşı tam bir avantaja sahip olduğunu belirtiyoruz” denildi.

Sivilleri vurdu

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/28/resized_b5b58-45563cfcsedye.jpg

Sivil yerleşim birimlerinin top atışına tutulmasıyla birlikte birçok kişi yaralandı, çok sayıda ev de kullanılamaz hale geldi. Yaralılar ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hajiyev, sivil bölgelerin ateş altına alınmasıyla ilgili “Ermeniler insanlık ve savaş suçu işledi” dedi. Ermenistan ordusu, bölgede görev yapan Türk gazetecileri de hedef aldı. Kapanlı köyü yakınında çekim yapan AA ve TRT ekibi saldırıdan son anda kurtuldu. Önce havada 2 İHA görüldü. Aynı anda bölge havan toplarıyla hedef alındı. Birden fazla top atışının gerçekleştiği saldırıda habercilerin 100 metre yakınına da mermi düştü.

DÜNYA
Ermenistan askerleri zırhlı araçları bırakarak kaçtı: Terk edilen araçlar böyle görüntülendi

Türkiye müdahale etmesin!

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/22/resized_b99a9-72e10643nikolpasinyan.jpg

Türkiye’nin Azerbaycan’a destek mesajları Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı korkuttu. Paşinyan “Uluslararası toplumu, Türkiye’nin Ermenistan’ın Azerbaycan ile Dağlık Karabağ bölgesi konusundaki ihtilafına karışmasını engellemeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

DÜNYA
Azerbaycanlı spiker Ermeni işgalinden kurtarılan toprakları açıklarken gözyaşlarına hakim olamadı

DÜNYA
Azerbaycan Ordu Sözcüsü Ermenistan'dan kurtarılan bölgeleri açıkladı

Tek millet iki devletiz

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/23/resized_d80db-269fbefeerdodekupe.jpg

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır

Kanımızla canımızla

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/24/resized_14b98-5d6d139dbahcelidekupe4.jpg

MHP lideri Devlet Bahçeli, Ermenistan'ın saldırılarının yeni bir kanlı sayfanın açılması anlamına geldiğini belirtti. Uzlaşmaya kapalı duran Ermenistan'ın bozgunculuk yaptığını, sivil ve masumların kanını döktüğünü kaydeden Bahçeli, “Artık her şey meydandadır. Güney Kafkasya'da istikrarsızlığın, ilkelliğin, işgal ve istila politikalarının ağırlık merkezi Erivan yönetimidir” dedi. Bahçeli, şunları söyledi: “Türk düşmanlarının farklı coğrafyalarda husumet nöbetine girdiği ortadadır. Ermeni çeteleri tarafından şehit edilen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da şifalar diliyorum. Karabağ Türk'ündür, Türk vatanıdır. Hiç kimse bu gerçeği değiştiremeyecektir. Yegane gayesi Türk düşmanlığı olan Ermenistan'ın ve kiralık silahlı unsurlarının Türk milleti karşısında tutunma ihtimali yoktur. Kanımızla, canımızla, varlığımızla Azerbaycan'ın yanındayız. Bütün müstevli odakları tekraren uyarıyorum, Türk milletinin sabrını test etme yanlışına hiç kimse tevessül etmemelidir. Nitekim sonuçları hem acıklı hem de ağır olacaktır.”

GÜNDEM
MHP paylaştı: Bugün Karadeniz hakikaten çırpınıyor

CHP VE İYİ PARTİ'DEN KINAMA

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Twitter'da partisinin resmi hesabından yapılan açıklamayı paylaştı. Mesajda, “Ermenistan tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen ateşkes ihlalini ve sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınıyoruz. Şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medya hesabından “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları kabul edilemez. İktidarı, uluslararası toplumu ve Minsk Grubu’nu, Ermenistan işgalinin sonlandırılması ve sorunun çözümü için acilen adım atmaya çağırıyorum. Her zaman olduğu gibi haklı davasında can Azerbaycan'ımızın yanındayız” paylaşımını yaptı.

GÜNDEM
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Azerbaycan'a destek açıklaması yapmadı

Karabağ bizimdir

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/25/resized_45e3f-5ccb2f9baliyevdekupe.jpg

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa sesleniş konuşması yaptı. Aliyev, “Ermenistan’ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik” dedi. Saldırıların, Ermenistan tarafından başlatıldığının herkes tarafından bilindiğinin altını çizen Aliyev, “İlk ölenler de Azerbaycan vatandaşları olmuştur. Azerbaycan, düşmana gereken cevabı vermiştir ve bir santimetre ileriye gidememişlerdir. Düşman püskürtüldü ve toprak bütünlüğümüz korundu. Bunun cezasını aldılar ve alacaklar. Ermenistan’ın ilk hedefleri arasında Azerbaycan topraklarının işgali bulunmaktadır. İşgal siyaseti yürütmektedirler. Ermenistan, teröre sponsorluk yapan bir devlettir” diye konuştu.

TOPRAKLARIMIZI SAVUNUYORUZ

Ermeni yetkililerin onbinlerce kişiden oluşan “gönüllü” askeri gruplar oluşturmaya yönelik açıklamaları hatırlatan Aliyev, şöyle konuştu: “Bu niçin ve kime lazım? Bu oluşumlar, bugün Azerbaycan’a yönelik yapılan saldırıların hazırlık çalışmalarıydı. BM kürsüsünde Ermenistan’ın yeni bir savaşa hazırlandığını duyurmuştum. Ermenistan yürüttüğü çirkin siyasetle bölgede tehlike merkezi haline geldi. Azerbaycan sadece öz topraklarını savunmaktadır. Dağlık Karabağ, tarihi olarak Azerbaycan toprağıdır ve bu hakikattir. Bu konuda uluslararası hukuk da bizim yanımızdadır. Bütün ülkeler Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanımaktadır. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’ındır. Ermenistan işgalci devlettir ve bu işgale son verilmelidir, verilecektir” dedi.

DÜNYA
Birleşmiş Milletler'den Ermenistan ve Azerbaycan'a çağrı

Tam destek

DÜNYA
Azerbaycan'daki savaş hali Bakü dahil 19 yerleşim yerinde uygulanacak: Sokağa çıkmak izne tabi olacak

Avrupa yine endişeli

Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmaların acilen durdurulması için çağrıda bulundu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, çatışma haberlerinin ciddi endişeye neden olduğunu belirtti. Gerginliğin daha fazla tırmanmasını önlemek için öncelikle askeri hareketliliğin acilen durması gerektiğini belirten Michel, tek çözüm yolunun ön şartsız müzakerelere dönmek olduğunu ifade etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise asker ve sivil can kayıplarından üzüntü duyduklarını belirtti. “AB, çatışmaların acilen durdurulması, gerginliğin düşürülmesi ve ateşkesin sıkı şekilde gözlenmesi çağrısında bulunmaktadır” diyen Borrell, tarafların Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu himayesinde ön şartsız olarak müzakerelere dönmesinin acil önem taşıdığını kaydetti. NATO'dan da çatışmaları durdurma çağrısı geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Kafkasya ve Orta Asya Özel Temsilcisi James Appathurai, Dağlık Karabağ'daki çatışmalardan derin endişe duyduklarını, müzakerelere yeniden başlanması gerektiğini bildirdi.

Sınırda protesto

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/28/12/26/resized_4125a-8aa54339igdir.jpg

GÜNDEM
Pakistan'dan Azerbaycan'a destek: Meşru müdafaa hakkınızı destekliyoruz