Afrika Türkiye'den yatırım bekliyor

Senegal'in Türkiye Büyükelçisi Moustapha Mbacke, Senegal'de varlık gösteren ülkeler arasında Türkiye'nin Afrika'da çok olumlu bir imaja sahip olduğunu belirterek, Türk şirketlerini ülkesinde yatırım yapmaya çağırdı.

Aa
Afrika Türkiye'den yatırım bekliyor

Büyükelçi Mbacke, Türkiye-Senegal ilişkilerinin seyri ve Türkiye'nin Afrika'da artan varlığına dair yaklaşan İkinci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi öncesinde Türk firmalarını Senegal'de daha fazla doğrudan yatırım yapmaya davet etti.

Senegal-Türkiye ilişkilerinin yaklaşık 50 yıllık tarihi olduğunu hatırlatan Mbacke, Türkiye'nin Afrika Birliği tarafında stratejik ortak ilan edilmesi ve Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi düzenlenmesi sonucu iki ülkenin bağlarını kuvvetlendirdiğini ifade etti.

Afrika Birliği, 2008 yılında Türkiye''yi stratejik ortak ilan etmiş, aynı yıl İstanbul'da Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi düzenlenmişti. Zirvede Türkiye ve Afrika devletleri ikinci bir buluşma düzenleme kararı almıştı. Bu bağlamda, 19-21 Kasım tarihlerinde Ekvator Ginesi'nin başkent Malabo''da İkinci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi yapılacak.

Büyükelçi Mbacke, 2010 ve 2012 yılında dönemin Başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ve Abdoul Mbaye'nin karşılıklı ziyaretlerinin 300 Türk ve Senegalli firmayı bir araya getiren bir iş konseyi kurulmasına vesile olduğunu kaydetti. Halihazırda 25 milyon dolara yaklaşan karşılıklı ticaret hacmini potansiyele göre zayıf bulan Mbacke, gelecek iki yıl içinde bu değeri 500 milyon dolar seviyesine çıkarmayı umduklarını ifade etti.

Mbacke, "Senegal'de varlık gösteren ülkelere göre Türkiye'nin en önemli avantajı Afirka'da çok olumlu bir imaja sahip olması. Türkiye, sömürgeci olmayan bir imparatorluğun varisi ve böylelikle karşılıklı görüşmeler önyargısız geçiyor" dedi.

Senegal ile Türkiye'nin ilişkilerinin güçlenmesinin bir sebebinin de iki ülkenin Müslüman olmasından kaynaklandığının altını çizen Senegalli diplomat, Türkiye ve Senegal'in aynı dini, etik ve kültürel değerleri paylaşan iki ülke olduğunu kaydetti.

Mbacke, "kardeş ve dost ülke" diye tanımladığı Türkiye'nin ülkesine daha fazla doğrudan yatırım yapmasını istedi ve Senegalli iş adamlarının da Türk firmalara daha fazla güvence vermesi gerektiği vurguladı. Senegal'in Türk yatırımcılar için siyasi istikrar, iyi bir yönetim anlayışı ve düzenli büyüyen bir ekonomi sunarak cazip bir nokta olduğunu belirten, Mbacke şunları kaydetti:

"Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu ve Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği üyesi Senegal, Batı Afrika'ya açılan kapıdır. Türkiye ve Senegal katma değerli ürün, inşaat malzemeleri ve tıbbi araç ve gereçlerin üretiminde işbirliği yaparak bunları Senegal'den üçüncü ülkelere satabilir."

Senegal Ulusal Elektrik Firması'nın petrolden elektrik ürettiğini ve birçok uluslararası şirketin ulusal firmaya elektrik satmak için ülkede santraller kurduğunu hatırlatan Senegalli Büyükelçi, Türk firmaları bu sürecin içerisinde yer almaya davet etti.

Büyükelçi, son yıllarda Afrika'da faaliyetlerini arttıran Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) da yerinin Senegal için ayrı olduğunu belirtti. TİKA, 2014'te 6 milyon değerinde toplam 30 projeyi finanse etti. TİKA, önümüzdeki yıl içinde Senegal'de görme engelliler için bir kütüphane ve bir yetimhane inşa edecek.