Adım adım iki devlete doğru: KKTC'ye külliye ve meclis binası

Kıbrıs’ta iki devletli çözüm isteyen Türkiye dün bu konuda önemli bir adım attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi ziyaretinde KKTC’ye Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve yeni parlamento binası inşa edeceklerini duyurdu. Erdoğan birkaç gündür konuşulan müjdeyi, “Devlet olmanın işte ifadesi budur. Bu projeyle, nasıl bir Kuzey Kıbrıs devleti varmış, birilerinin görmesi lazım” sözleriyle açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan

KKTC’de 46 yıldır kapalı olan Maraş’ı açan ve sıklıkla Ada’da “iki devletli çözüm” gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yönde ilk net adımın atıldığını duyurdu.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC Meclisi'nde müjdeyi açıkladı: KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin inşasına yakında başlıyoruz

SEVİNCE ORTAK OLACAĞIZ

BÜYÜK BİR MİLLETİN DAVASI

“Kuruluşundan bugüne Kıbrıs davasını savunan, Kıbrıs Türkü’nün hakkını savunan Meclis üyelerine şükranlarımı sunuyorum. Kıbrıs Türk halkının temsilcisi olarak görev yapmış, aramızda olmayan vekillere Allah’tan rahmet diliyorum. KKTC davası nasıl bugünlere sizlerin omuzlarında gelmiş ise, sizden sonrakilerin de omuzlarında yükselecektir. Kıbrıs davası büyük bir davadır. Vicdanı ile, mücadelesi ile, kahramanlık destanı ile büyük bir milletin davasıdır.”

GÜNDEM
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. yıldönümünde Türkiye'ye daha da sıkı sarılacağız

SÖKE SÖKE ALDIK

İNŞASINA BAŞLIYORUZ

“Sizlere bir kaç gündür gündemde olan müjdemi vermek istiyorum. KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın ne doğru düzgün Cumhurbaşkanlığı binası veyahut da doğru düzgün parlamento binası var. Bunu KKTC’ye yakıştırmıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bina malum İngilizlere ait bir gecekondu. Külliye ile ilgili adımın proje çalışmaları bitti. İnşasına da inşallah yakında başlıyoruz. Nerede başlıyoruz? Metehan bölgesinde TSK ile görüşerek 500 dönüm araziyi bu iş için tahsis ettik.”

DEVLET OLMANIN İFADESİ BUDUR

50 yıl daha kaybedemeyiz

Rum kesiminin kendini adanın tek sahibi görmesinin ve Kıbrıslı Türkleri azınlık görmesinin çözümsüzlüğü getirdiğini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti: “Tarih ve bu süreçte acı şekilde edindiğimiz tecrübeler, Rum tarafının ortak bir devlet kurma hayalinin olmadığını bizlere açıkça öğretmiştir. Türk sözünde durur ama Rum sözünde durmaz. O zaman da sözünde durmadılar. Annan bunlarla o zaman uğraşamadı. Yıllardır reddetikleri federasyon yönetimini savunuyor gibi yapıyorlar. Bizim artık bir 50 yıl daha kaybetmemiz söz konusu değildir. Adil bir çözüm adanın gerçeklerini göz önüne alarak olabilir. Adada iki ayrı devlet ve halk vardır. Uluslararası toplum da bunu er ya da geç kabul edecektir.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/20/05/24/resized_85161-2e8a96b9kktc1.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/20/05/24/resized_193df-717ed2c7kktc2.jpg

Taviz vermeyiz