Oxfam'dan yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyine girecek yardım tırlarını denetleyen İsrail'in son 2,5 ayda 34 tıra izin verirken, yardım dağıtma işlemlerinin kasıtlı geciktirmeler ve İsrail ordusunun engellemeleriyle aksadığı bildirildi.
Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının (STK) İsrail'in bölgeye saldırılarını yoğunlaştırdığı 6 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine girişlerinin engellendiği kaydedilen açıklamada, bu nedenle bölgedeki yardıma muhtaç kişilerin sayısının da belirlenemediği vurgulandı.
Sivillerin girişinin yasak olduğu bölgede...
Geçen ay 11 tırlık bir konvoyun Cebaliye bölgesindeki arama noktasına geldiği, giriş izni verilmesinden bir süre sonra ise askerler tarafından durdurulduğu hatırlatılan açıklamada, sivillerin girişinin yasak olduğu askeri bölgede tırın yeniden boşaltıldığı belirtildi.
'Yardım dağıtırken ateş açtılar'
Bu tırların Gazzelilerin sığındığı bir okulda yardım dağıttığı kaydedilen açıklamada, "Yardım dağıtılırken İsrail askerleri ve dronlar okula ateş açtı ve bölgeyi terk etme uyarısı yaptı. Diğer gün İsrail ordusu geri döndü, okulu bombaladı ve binaları yaktı" ifadeleri kullanıldı.
İsrail ordusunun Gazze'ye 39 gün aradan sonra, 19 Aralık'ta 9 yardım tırının daha girişine izin verdiği ve bu tırların da Beyt Hanun'da su ve gıdadan oluşan yardımları dağıttığı kaydedilen açıklamada, bölgeye girerek yardım dağıtabilen tır sayısının 2,5 ayda toplam 12 olduğu bildirildi.
'Çocuk ve kadınlar çöp dağlarının altında yiyecek artıkları arıyor'
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'na (IPC) göre Gazze'nin kuzeyinde bir kıtlığın yaşandığı, diğer bölgelerinde ise kıtlık riskinin çok yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, ifadelerine yer verildi.
İsrail ordusunun bölgeye giren yardımları kasıtlı olarak engellediğine işaret edilen açıklamada, denildi.
'İsrail açlığı silah olarak kullanıyor: Dünya liderleri hiçbir şey yapmıyor'
Bölgedeki yaşama dair Gazze halkının Oxfam çalışanlarına yaptığı değerlendirmeler de açıklamada yer aldı. Gazze'nin merkezinden zorla çıkarılan bir kişi, yorulmamaları için çocuklarına daha az oyun oynama tavsiyesi verdiğini söyledi.
Bir dede ise 15 torununa paylaştırmak için bir paket bisküvisi olduğunu anlatırken, dedi.
Açıklamada Deyr El Balah'taki 19 fırından 6'sının faaliyette olduğu, bir ekmek için gece 03.00'te başlayan sıraların uzun saatler sürdüğü de bildirildi.
Oxfam'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Abi-Khalil ise değerlendirmesinde, "İsrail'in uluslararası hukuku herkesin gözü önünde ihlal etmesine ve açlığı bir silah olarak kullanmasına rağmen dünya liderleri hiçbir şey yapmıyor" ifadelerini kullandı.