AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter'da paylaştığı mesajda "Bir anlaşma imkansızsa ve hiç kimse bir anlaşmasız bir çıkış istemiyorsa, en sonunda tek olumlu çözümün ne olduğunu söyleme cesaretine kim sahip olacak?" dedi.
202'ye karşı 432 oyla reddedilen Brexit anlaşması, İngiltere tarihinde hükümetin verdiği ve en büyük farkla reddedilen yasa teklifi oldu.
May'in kendi partisinden 118 milltevkilinin karşı oy kullandığı anlaşma Brexit sürecinin geleceğine dair soru işaretlerini artırdı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn hükümete karşı güvensizlik oylaması yapılması talebinde bulundu. Güvensizlik oylamasının bugün yapılması bekleniyor.
Tusk'ın dışında, AB yetkilileri ve siyasetçiler, oylamanın ardından üzüntülerini ifade eden açıklamalar yaptı.
Juncker: Zaman daraldı
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere'nin bir anlaşmaya varması için zamanın azaldığını söyledi.
Juncker oylama sonucunun açıklanmasından kısa süre sonra "İngiltere'yi en kısa sürede niyetlerini netleştirmesi çağırısı yapıyorum. Süre neredeyse doldu." dedi.
Juncker ayrıca, anlaşmasız Brexit şansının arttığını belirtti.
AB'nin baş Brexit müzakerecisi Michel Barnier de, İngiltere'nin yaklaşımı konusunda karar vermesi gerektiğini söyledi.
Barnier "Bir sonraki adımın ne olacağını söylemek şimdi İngiltere hükümetinin işi. AB bir anlaşmaya varmak için kararlı ve birleşik bir şekilde kalacak." diye konuştu.
Almanya: Acı bir gün
Alman Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz. "Avrupa için acı bir gün" dedi.
Shcolz "Biz iyi bird şekilde hazırlandık ama anlaşmasız Brexit hem AB hem de İngiltere için en az çekici seçenek olur." dedi.
İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin lideri Annegret Kramp-Karrenbauer de "Anlaşmasız bir Brexit, seçeneklerin en kötüsü" dedi.
Fransa
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere hükümetini kast ederek "Baskı büyük ölçüdre onların üzerinde." dedi.
Anlaşmasız Brexit'in zarar verici olacağını söyleyen Macron, bir geçiş sürecinin gerekli olduğunu vurguladı.
Macron "Onlarla bir geçiş sürecini müzakere etmemiz gerekiyor" dedi.
İrlanda: Anlaşmasız Brexit
Kısa bir açıklama yapan İrlanda hükümeti, İngiltere'nin AB'den anlaşmasız çıkışına yönelik hazırlıkların hızlandırılacağını belirtti.
Açıklamada "Maalesef oylamanın sonucu anlaşmasız Brexit riskini artırdı. Bu nedenle hükümet böyle bir gelişmeye yönelik hazırlıklarını yoğunlaştıracak." denildi.
Hükümeti dışardan destekleyen Kuzey İrlanda partisi Demokratik Birlik Partisi (DUP), güven oylamasında hükümeti desteklemeye devam edeceklerini açıkladı. DUP lideri Arlene Foster vekillerin yapması gerekenin anlaşmayı değiştirmek olduğunu, AB'den anlaşmasız ayrılmaya karşı olduklarını söyledi.
Bu durumda hükümetin düşmesi için tüm muhalefetin yanı sıra iktidardaki Muhafazakar Parti içinden vekillerin de güven oylamasında karşı oy kullanması gerekiyor. Aralık ayında Başbakan Theresa May'i parti liderliğinden almak için 117 vekilin oy kullandığı göz önüne alınınca bu da mümkün olan bir seçenek.
Şimdi ne olacak?
Avam Kamarası daha önce anlaşmanın reddedilmesi durumunda hükümete üç gün içinde bir B planı ile gelme zorunluluğu getirmişti.
Brexit ve İngiltere hükümetinin geleceğiyle ilgili ise farklı senaryolar var.
Seçeneklerden biri Parlamento'da bir güven oylaması yapılarak hükümetin düşürülmesi.
Oylama öncesinde konuşan ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, anlaşmanın reddedilmesi durumunda en doğru tercihin erken seçime gidilmesi olduğunu söyledi.
Theresa May ise erken seçimin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyerek öneriye karşı çıkıyor.
Başbakan May, bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını söylemişti. Bu durumda erken seçime gitmesi başbakanlığının sonlanması anlamına gelecek.