7 farklı aşı projesi geliştirdik: Tek bir hedefe odaklanıldı, her yol denenecek

Türk bilim adamları koronavirüs ile mücadelede 7 ayrı projeyi masaya yatırdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tüm kaynaklarımızı bu iş için kullanabiliriz. Yeter ki netice alalım, en kısa sürede sonuca ulaşalım” dedi.

Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Türk bilim adamları, dünya genelinde 50 bin kişinin ölümüne yol açan koronavirüse karşı ilaç geliştirmek için gece gündüz çalışıyor. Buna ilişkin yürütülen 7 farklı proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı sanal konferansta masaya yatırıldı. ‘Kovid-19 Platformu’ çatısı altında buluşan hekimler, Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı’nda çözüm yollarını tartıştı. Konferansta konuşan Bakan Varank, devletin tüm kaynaklarının bu iş için kullanılabileceğini belirterek araştırmacılara tam destek verdi. Tarihi bir dönemden geçildiğini ve tüm dünya ülkelerinin sözkonusu salgını kökten çözmeye odaklandığını hatırlatan Varank, şu mesajları verdi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/04/03/12/37/resized_c7d8a-66fed535mansetc.jpg

***

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/04/03/12/40/resized_e3f87-2d6886a8varankdekupe.jpg

FARKLI BİR DÜNYADAYIZ

“Tüm insanlığın beklentisi, bu salgının sona ermesi ve bilimsel çözümlerin ortaya çıkması. Maalesef, uluslararası kuruluşlar şu ana kadar salgın konusunda işlevsiz kaldı. Küresel çalışmalara öncülük ve koordine etmede elini taşın altına koyamadılar. Hatta temel sağlık ihtiyaçları açısından durumu görece kötü ülkelerin, üyesi oldukları birlikler tarafından yalnız bırakıldıklarını görüyoruz. Evet, birkaç ay öncesinden çok farklı bir dünya düzeninde yaşıyoruz. Aşı ve ilaç geliştirme projelerindeki temel araştırmalara TÜBİTAK liderlik ediyor. Bu alanda ilk toplantı, virüs Çin sınırları içindeyken yapılmıştı. Ülkemizde aşı ve ilaç konusunda çok önemli yetkinlikler bulunuyor.”

7 FARKLI PROJE VAR

HER YÖNTEM DENENECEK

“Yetenekler ve kabiliyetler tek bir hedefe odaklandı. Her türlü yöntem denenecek. Yapılacak projelerle aşı ve ilaçların deney hayvanlarında etkinlik ve toksisite analizleri tamamlanacak. Sonraki aşamada tüm sonuçlar, ivedilikle klinik denemelerin yapılabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına aktarılacak. Gerekirse bakanlığımızın tüm kaynaklarını bu iş için kullanmamızın önünde hiçbir engel yok. Yeter ki netice alalım, en kısa sürede sonuca ulaşalım. Biz burada yeni araştırma altyapısı kurmuyoruz, var olan altyapılarımızda en verimli şekilde birlikte çalışarak sonuca ulaşmak istiyoruz.” Konferansta TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da “Şu an 216 araştırmacımızın yer aldığı 14 aşı ve ilaç geliştirme projesi yürürlükte. Savunma sanayimizde olduğu gibi yerli ve milli teknolojilerimizle sağlıkta aşı ve ilaç alanında da başarı elde edeceğiz” diye konuştu.

En etkili tedavi üzerindeyiz
https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/04/03/12/30/resized_c3125-3860f711ercumentovali.jpg

KORONAVİRÜS
Dünya için kritik gün: ABD koronavirüs aşısını bugün 45 yaşındaki birinde test edecek