6 ay yola çıkacağı günü bekledi: Ülkeme varınca tüylerim diken diken oldu

Tahıl koridoru açılınca Türkiye’ye mısır getiren “Polarnet” gemisinin Kaptanı Ahmet Yücel Alibeyler, savaşın başladığı günden beri Ukrayna’da mahsur durumdaydı. 6 ay sonra Türkiye’ye dönen Alibeyler duygularını şöyle anlattı: “Denizcilik ekstrem bir meslektir. Ama ilk defa meslek hayatımda bu kadar keyif aldım. Türk kara sularına girdiğimde tüylerim diken diken oldu.”

Rabia Şenol
Tahıl koridoru açılınca Türkiye’ye dökme mısır getiren “Polarnet” gemisinin kaptanı Ahmet Yücel Alibeyler, savaşın başladığı günden beri Ukrayna’da mahsur durumdaydı.

Küresel tahıl krizinin çözümüne yardımcı olmak amacıyla Türkiye öncülüğünde kurulan Tahıl Koridoru’ndan gelen Türk gemisi Polarnet, Kocaeli’nin Derince Limanı’na ulaştı. 12 bin ton mısır taşıyan gemideki üründen alınan numunelerin incelenmesinin ve gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından tahliye işlemi başlatıldı.6 aydır Ukrayna’da mahsur kaldıktan sonra Türkiye’ye dönen Kaptan Ahmet Yücel Alibeyler yaşadıklarını ve yolculuklarını anlattı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/09/02/12/resized_02b7d-02084db3gemi.jpg

İNSANİ KORİDOR DA OLDU

KILAVUZLAR EŞLİK ETTİ

Alibeyler, Müşterek Koordinasyon Merkezinin koordinasyonunda 5 Ağustos’ta iki geminin Çornomorsk Limanı’ndan, bir geminin de Odessa Limanı’ndan hareket ettiğini anlatarak, belirlenen rotaya göre kılavuz kaptan ve kılavuz bot eşliğinde seferlerini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Alibeyler, İstanbul’daki denetimlerin ardından İstanbul Boğazı’nı geçerek İzmit Körfezi’ne girdiklerini söyledi.

TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU

Gemiler böyle geliyor

Türkiye’nin girişimleri ile kurulan tahıl koridoru işlemeye devam ediyor. Gemiler Ukrayna limanlarından aldığı tahıl ve diğer tarım ürünlerini dünyanın dört bir yanına sevk ediyor. Peki o gemiler nasıl yola çıkıyor? Ne gibi işlemlerden geçiyor? Piri Reis Denizcilik Vakfı Başkanı ve Kaptan Vehbi Koç ve Ukrayna’dan Türkiye’ye ürün getiren Polarnet gemisinin Kaptanı Ahmet Yücel Alibeyler işleyişi Yeni Şafak’a anlattı:

ADIM ADIM KONTROL

ROTAYI İSTANBUL ÇİZİYOR

Gemiler Ukrayna’ya doğru yola çıkmadan önce İstanbul’da kontrolden geçiliyor. Her geminin ayrı planları bulunuyor. Bu planlar dikkate alınarak heyette bulunan güvenlik uzmanları gemide incelemelerde bulunuyor. Boş olduğu tescillendikten sonra gemiler koordinasyon merkezlerinin belirlediği rota çerçevesinde Ukrayna’ya yola çıkıyor.

Gemilerin Ukrayna’daki işlemleri ise bu ülke makamları tarafından yürütülüyor. Ürünler yüklendikten sonra gemiler için Koordinasyon Merkezi tarafından bir rota belirleniyor. (Örneğin Polarnet gemisi 17 rota ayağı olan bir güzergahla Türkiye’ye geldi.)

Aynı anda farklı limanlardan kalkan gemiler Odessa’da toplanıp konvoy halinde Türkiye’ye doğru hareket ediyor.

DİDİK DİDİK ARANIYOR

EKONOMİ
Tahıl koridorundan bir haftada 10 gemiyle 305 bin ton sevkiyat yapıldı