Ulusal İstihdam Stratejisi nedir?
Ulusal İstihdam Stratejisi, işgücü piyasasının yapısal sorunlarını çözmek, orta ve uzun vadede büyümenin istihdama katkısını artırmak ve işsizlik sorununa kalıcı çözümler geliştirmek amacıyla yapıldı. Ulusal İstihdam Stratejisi Orta Vadeli Program, kalkınma planları, yıllık programlar ve bütçe süreçleriyle uyumlu olarak istikrarlı ve yüksek büyümenin sağlanması, büyümenin istihdam etkisinin artırılması ve kayıt dışılığın azaltılması temel konuları üzerine inşa edildi.
Stratejinin amacı
Ülkemizde işsizliğin doğal işsizlik düzeyine geriletilebilmesi ve çalışma barışı korunarak istihdamın geliştirilebilmesi noktasında üç temel konu ön plana çıkmaktadır:
İstikrarlı ve yüksek büyümenin sağlanması, Büyümenin istihdam etkisinin artırılması, Kayıt dışılığın azaltılması
Kayıtdışına son
Ulusal İstihdam Stratejisi ile kayıtdışı istihdama veda edilecek.
Her sene güncellenecek
2023 yılı vizyonu ile hazırlanan Ulusal İstihdam Stratejisi, üçer yıllık dönemleri kapsayan ve her yılın sonunda güncellenecek olan eylem planları aracılığıyla hayata geçirilecektir.
2023'te işsizlik yüzde 5 olacak
İşsizliği bitirecek 7 sektör
Esnek çalışana rahatlık
Esnek çalışmada prim gün sayısı ve analık yardımı için esnek koşullar sağlanacak. Esnek çalışma biçimlerinin sosyal güvenlik sistemiyle desteklenmesi, çalışanların kazanılmış haklarının korunarak, ekonomik ve sosyal haklarıyla istihdam edilebilirliği sağlanacak.
Hayat boyu öğrenme
Üniversite mezunlarına ilişkin düzenli olarak istihdam izleme araştırması yapılacak. Hayat boyu öğrenmeye katılım oranı yüzde 15'e çıkarılacak
Köyünden gelene iş
Köyünden göçen kadınlar işgücüne uyum dersi alacak. Sosyal yardım alanların çalışabilir durumda olanların tamamına iş ve danışmanlık hizmeti verilecek.
İstihdam seferberliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği, Ulusal İstihdam Stratejisi'ni destekliyor.
TOBB'dan destek
TOBB da istihdam seferberliğine katkıda bulunuyor.