Diyarbakır ili, Türkiye’nin en yoğun nüfuslu on ikinci şehridir. Diyarbakır ilinin yüzölçümü 15.272 km’dir. 21 plaka kodu Diyarbakır iline aittir. Diyarbakır ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Diyarbakır ili rakımı 660 metredir yani 2.160 ft’dir. Diyarbakır Belediye Başkanı Münir Karaloğlu’dur. Diyarbakır ili yaklaşık 9000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir.
Diyarbakır Nüfusu
2020 yılının sonunda yapılan nüfus sayımına göre Diyarbakır nüfusu 1.783.431 kişidir. Diyarbakır yüzölçümüne göre km’ye düşen kişi sayısı 118’dir. Diyarbakır ilinde yıllık nüfus artışı %1,54’tür. Diyarbakır ilinde Kayapınar ilçesindeki nüfus artışı en fazla iken Sur ilçesinde nüfus artışı en azdır.
Diyarbakır Hangi Bölgede? Coğrafi Özellikleri
Diyarbakır ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Diyarbakır ilinin doğusunda Batman ili ve Muş ili bulunurken batısında Urfa ili ve Adıyaman ili bulunur. Diyarbakır ilinin kuzeyinde ise Bingöl ili bulunur. Diyarbakır bölgesi Mezopotamya’nın merkezinde yer alır. Diyarbakır ilindeki en yüksek dağ Muş ile sınırda bulunan Andok Dağı’dır. Diyarbakır ili enlem ve boylamı 40:14 E 37:55 N’dir. Diyarbakır ilinde sert bir karasal iklim görülür. Şehirde yazlar çok sıcak ve kurak geçerken kışlar çok soğuk ve yağışlı geçer. İldeki yıllık yağış ortalaması 496 mm’dir.
Diyarbakır Tarım Ürünleri
Diyarbakır ilinde bitki örtüsü bozkırdır. Diyarbakır tarım ürünleri arasında buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumu, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan bulunur. Diyarbakır ilinde karpuz ve kavun çok lezzetli olarak yetişir.
Diyarbakır Gezilecek Yerler
Diyarbakır ili hem tarihi yapısıyla hem de doğal güzellikleri ile turistik açıdan çok önemli bir yere sahiptir. Halk arasında Doğu’nun Paris’I olarak bilinen bu şehir doğudaki en modern şehirlerden biri olarak bilinir. Diyarbakır gezilecek yerler şunlardır:
SURİÇİ: Bu yapıların inşaatı 19. yüzyıla dayanır. Bu surlar halkın günlük yaşamında kullanımına açıktır. Diyarbakır’ın kültürü ve tarihi yapıları bu Suriçi’nde güzel örneklere sahiptir.
DİYARBAKIR ULU CAMİ: 639 yılında inşa edilen bu cami Anadolu’da bilinen en eski camidir. Eskiden Ermeni klisesiydi. 1091 yılında Selçuklu Hükümdarı Melikşah tarafından camiye çevrilmiştir.
HASAN PAŞA HANI: Osmanlı İmparatorluğu’nun veziri olan Vezirzade Hasan Paşa tarafından 1573 yılında inşa edilmiştir. Bu handa özellikle kahve ve kahvaltı servisleri yapılır. Kabe’ye ait olan ilk ipek örtü, Hasan Paşa Han’ında dokunulmuştur.
Diyarbakir Telefon Kodu
Diyarbakır ilinin her il gibi kendine has bir telefon kodu vardır. Diyarbakır telefon kodu 412’dir. Diyarbakır’da bulunan bir kişiye arama yapılırken telefon kodunun önüne “0” konulmalıdır. Şehir içi aramalarda telefon kodu kullanılması gerekli değilken şehir dışı aramalarda telefon kodu kullanılır.
Diyarbakır Posta Kodu
Diyarbakır ilinde ilk iki hane değişiklik göstermezken son üç hane değişkenlik gösterir. Diyarbakır posta kodu 21000’dır. Diyarbakır posta kodunun ilçelere göre değişiklikleri şunlardır:
Diyarbakır ilçeleri
Diyarbakır ilinde 19 ilçe ve belediye bulunur. Bu belediyelere bağlı 1.046 mahalle bulunur. Diyarbakır ilçeleri şunlardır:
İlgili içerikler